PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Işık Üniversitesinde pozitif psikoterapi temel eğitim programı


ZaLiM
08.Ocak.2019, 22:22
Merhaba değerli MegaForum severler,


Çatışma çözümüne odaklı ve insanın öz kaynaklarını esas saha “Pozitif Psikoterapi” yöntemi; temelde psikodinamik bir yaklaşımla insanın pozitif kavramlaştırmasına dayanan transkültürel bir bakış sunar.


İnsanın doğası gereği birçok beceri ve aka bir potansiyelle donatılmış olduğu esas varsayımıyla, hastanın kendi yeteneklerini kullanarak hastalık ve bozukluklarla baş etmesine yardımcı olmayı amaçlar.
Eğitime, Tıp, Psikoloji, İdari Bilimler, İnsan Kaynakları, Hukuk alanlarında çalışanların veya Psikolojik Danışman, Sosyal Çalışmacı, Yüksek Hemşire, sağlık Yöneticileri ve bu alanlardaki öğrenciler katılabilecek.

Amaç:

Bu eğitimin amacı Pozitif Psikoterapinin esas kavram ve tekniklerini vermektedir. Esas Eğitim Programı yekün 200 saatten oluşmaktadır. Programın 120 saatlik kısmı 4 bölümden oluşup teorik ve metodolojik çalışma ve kendini-keşif öbek çalışmaları içerir. Ayrıca 30 saatlik intervizyon çalışması, 40 saatlik literatür, Kitap okuma ve yazılı ödevleri ve yekün 10 saatlik yazılı ve sözlü sınav uygulaması vardır.

Eğitim tarihleri:

1.Modül: 23-25 Ekim 2015, 2.Modül: 4-6 Aralık 2015, 3.Modül: 29-31 Ocak 2016, 4.Modül: 11-16 Mart 2016

Eğitmen:

Yrd.Doç.Dr. Rukiye Hayran (Director of İstanbul Positive Psychotherapy Center)

‘HER İNSAN İÇİNDE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR CEVHER TAŞIR’

Pozitif Psikoterapi; insancıl ve psikodinamik bir yaklaşım olup çatışmaların, sorunların pozitif yönlerine ağırlık veren kültürlerarası bir psikoterapi yöntemidir. Pozitif Psikoterapi 1960’ların sonlarından başlayarak Prof. Nossrat Peseschkian ve çalışma arkadaşları tarafından Almanya’da geliştirilmiştir. Peseschkian, İran’da doğup büyümüş, tıp eğitimini Almanya’da aldıktan sonra bu ülkeye yerleşerek çalışmalarını burada sürdürmüştür. Peseschkian’ının yaşamındaki bu kültürel değişimler, Pozitif Psikoterapiyi geliştirirken onu kültürlerarası bir kuram geliştirmeye yönlendirmiştir.
Pozitif Psikoterapi; psikodinamik yaklaşımlar, varoluşçu-humanistik yaklaşımlar, davranışçı yaklaşımlar ve kültürel terapi yaklaşımları olmak üzere dört ana yaklaşımın etkileriyle ortaya çıkan bütüncül bir yaklaşımdır.
Pozitif Psikoterapi’nin insana bakış açısı pozitiftir ve insanın dört esas kapasite ile gelişmeye uygun olduğuna inanır: fiziksel, zihinsel, sosyal ve manevi. Pozitif Psikoterapide ruhsal bozukluklar yeni ve müspet bir şekilde yorumlanmaktadır.
FARKLI KÜLTÜRLERİN SORUNLARLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ YOL GÖSTERİR
Pozitif Psikoterapi özgün bir yaklaşıma sahiptir: Hem terapist, hem de hasta tarafından kolaylıkla anlaşılabilmesi için günlük yaşamda kullanılan ifadelerden oluşan esas kavramları, söyleyişleri, hikayeleri kullanmaktadır. Hikayeler, atasözleri ve farklı kültürlerin olaylarla nasıl başa çıktığını gösteren örnekler, terapist ve hasta arasında aracı olarak kullanılır.

‘EN GEVEZE KUŞ UMUTTUR, KALBİNİZDE HİÇ SUSMAZ’

Pozitif Psikoterapide üç esas görüş dikkate alınır:
-Umut prensibi; Pozitif kavramsallaştırma, insanın pozitif yönlerine, kapasite ve yeteneklerine sorunlar içerisinde de hangi yönlerinin bu sorunu çözmek için geliştirilebileceğine odaklanır ve terapide umudu kaybetmeden yeni bir bakış açısıyla hastanın vizyonunu geliştirir.
-Denge modeli; Çatışma dinamikleri ve içeriği. Çatışmaların, sorunların nerelerden kaynaklandığını, kendi iç dinamiğimize, kişiler arası ilişkilerimize, kültür ve değerlerimize, geleneklerimize, kuşaklar arası aktarımlarımıza bakarak anlamaya çalışır. Hayatımızı dengede tutmanın önemine ve “denge” sorunlarının ne tür psikolojik ve psikosomatik sorunlara yol açtığını bize gösterir.
-Konsultasyon prensibi; 5 aşamalı terapi modeli. 5 aşamada bir psikoterapinin nasıl yapılacağını bize uygulamada adım adım gösterir.

Programın Geçerliliği:

WAPP (World Assosication of Positive Psychtherapy) Dünya Pozitif Psikoterapi Birliği’nin bir üyesi olarak düzenlenen eğitim programına katılanlar, dünyaca geçerli WAPP onaylı sertifika alabileceklerdir. The World of Positive Psychotherapy: The World of Positive Psychotherapy

Kaynak : Buradan Adrese Gidebilirsiniz

Saygılarımızla,