PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Okula dönüş sendromu ile başa çıkın


ZaLiM
08.Ocak.2019, 22:22
Okula dönüş sendromu ile başa çıkın

Pek çok öğrenci tatili aileleri ya da aile büyükleri ile dinlenerek, eğlenerek geçirdi. Vatan içi ve vatan dışında yaz kamplarına giderek spor, sanat, yabancı dil etkinliklerine katıldı. Denizin, havuzun, güneşin, sokakların keyfini çıkardı. Peki, şimdi ne olacak? DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Psikolog Ayşegül Moral 'Okula Dönüş Sendromu'yla baş etme yollarını anlattı.

Öğrenciler üç ay boyunca denizin, havuzun, güneşin, sokakların keyfini çıkardı. İstedikleri saatte yatıp, istedikleri saatte kalktı. Yemek düzenleri değişti. Oyun, tüm vakti kapladı. Ancak tatil sona erdi. Peki, şimdi ne olacak? Özgürlüklere alışan çocuklar programlı mektep hayatına nasıl adapte olacak? Bu geçiş sürecini yumuşatmak olas? olur mu?

Okul hayatına ahenk sağlamalı

Bu dönemde çocuklarda okulun başlamasıyla ilgili davranışsal ve romantik sorunlar görülebildiğini anlatan Uzman Psikolog Moral, "Yaz ödevlerini erteleyenler, yapamayanlar, arkadaş ilişkileriyle ilgili sosyal mesele yaşayanlar, akademik başarılarıyla ilgili öğrenme, dikkat problemi olanlar ve tatilin eğlencesine doyamayanlar okulla ilgili şikâyetlerini dile getirebilir” dedi.

Keyifli ve rahat bir dönemden, disiplinli bir döneme geçişte ahenk sağlamanın bazı koşulları olduğuna değinen Moral, "Okul açılınca görülebilecek, derslere ahenk sağlamak, dikkat, konsantrasyon ve ders performansıyla ilgili davranışsal sorunlar ile öfke, yorgunluk, isteksizlik gibi romantik sorunların düzenlenmesi bazı koşullara bağlıdır. Okulu ve dersleri sevmeyenler, öğrenme, dikkat ve sosyal sorunlar yaşayanlar mektep kaygısını daha çok yaşar. Tatilde planladıkları gibi hem dinlenip hem eğlenenler hem de ödev sorumluluklarını yerine getirenler ise daha rahat olurlar” ifadelerini kullandı.

Okula adaptasyon sürecini hızlandırın

Peki, hangi koşullara uyulduğu takdirde, çocuklar bu süreci daha rahat atlatıyor.

İşte Uzman Psikolog Ayşegül Moral'ın okula adaptasyon önerileri…

- Kardeşler ve ebeveynler okula geçiş sürecini kolaylaştırmak için aşağıdaki önerileri beraber yapabilirler.

- Alınan kitap ve kırtasiyelerin odadaki masa ve dolaplara çocuklarca yerleştirilmesi sürece hazırlık konusunda önemlidir,

- Çocuğun, odası ve çalışma masasında daha çok vakit geçirebileceği aktiviteler yapılabilir,

- Ders ve günlük yaşam programlanabilir,

- Ders temposu her gün arttırılarak, ders çalışma veriminin artması sağlanabilir,

- İstek olmasa da derse başlamak konusunda öğrenciye yardım edilebilinir,

- Unutulan konularla ilgili paniklemeden, hatırlatıcı kaynaklardan yararlanılabilir,

- Öğrencinin aldığı yeni kararları odasında her vakit görebileceği bir yere yazıp asması, uygulamasına yardımcı olabilir.

- Ailelerin, ödev sonrası oyun oynamaya ruhsat vermesi, çocukların sorumluluklarını ertelemesini önleyecektir.

- Devam eden akademik ve romantik sorunların tespit ve terapisi için bir uzmandan yardım alınabilir.