PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sınava Girecek Öğrencilere Stresi Azaltacak 5 Altın Öneri


ZaLiM
08.Ocak.2019, 22:21
Üniversiteye adım adım yaklaştıran sınavlardan ilki pazar günü yapılacak. Gençlerin ne kadar rahatlatılmaya çalışılsa da kafalarına taktıkları ve bir türlü aşamadıkları sorular var. Hepimiz o yollardan geçtik ve stres yapmanın ne kadar anlamsız olduğunu şimdi anlıyoruz. Ancak onları da anlamamız lazım. Gencecik çocuklar daha okula adım attıkları günden beri hep bir sonraki sınava hazırlandırılıyor. Tabiri caizse at yarıştırır gibi çocukları 18 yaşına kadar haldır huldur sınava hazırlıyoruz. Dolayısıyla insan önüne devamlı duvar örüyor ve sınavı gözünde çok büyütüyor. Bu tabuyu kırmak da hayli zor oluyor. Bir sınavı evvel kafamızda kazanmalıyız… Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül de geleceğimiz için kritik rol oynayan sınavların çoğu vakit sadece heyecan ve kaygı nedeniyle bile başarısızlıkla sonuçlanabildiğine dikkat çekiyor.

İşte sınav stresinizi azaltacak öneriler

#1 Sosyal medyayı bir kenara bırakın!

Sınavın bir gün öncesinde akıllı telefonlarınızı daha az kullanın, sosyal medyadan kesinlikle ?rak kalın. Akıllı telefon kullanımı ve sosyal medya gençlerin birbirlerini heyecan ve kaygı açsısından negatif yönde etkilemesine sebep olabiliyor. Çok kaygılı bir arkadaşıyla konuşan ya da mesajlaşan bir gencin kaygısı artabiliyor ya da kaygıya kapılabiliyor. Yine sosyal medyada kimi yanlış ve spekülatif bilgiler dolaşabildiğinden bunlar da moral açısından menfi etkiler yaratabiliyor. Akıllı telefon, tablet gibi araçlar yaydıkları ışık ile gözleri de fazladan yoruyor. Yorulan gözlerde, sınavda sulanma, görmede bozulma ya da uzun paragrafları takip edememe gibi sorunlara sebep olabiliyor.

#2 Son iki gün mesajlaşmaya ara verin, bilhassa uykunuzdan eden mesajlaşmalar…

Uyku kişinin enerji gereksinimin yanında sinir sisteminin düzgün işlemesi ve öğrenilen bilgilerin kalıcı olmasını sağlıyor. Geç saatlere kadar uyumamak ve uyanamamak; metabolizmayı yavaşlattığı gibi dikkat sorunlarına da sebep oluyor. Gençlerin birbirleri ile mesajlaşmaları ya da konuşmaları, uyku düzenlerini bozuyor. Yine sınavdan önceki gece çok geç yatılmaması önemli. Sabahleyin trafiği de göz önüne alarak biraz daha erken saatte kalkacağınız için uykunuzu almaya dikkat edin.



#3 Beslenmenize dikkat edin. Özellikle sınav sabahı direk glikoz alımı yarar gösteriyor.
Performans gerektiren her türlü sınavda, beslenme gerçekten mühim bir yer tutuyor. Dengeli beslenmenin zihinsel ve fiziksel performansa müspet etkileri var. Beynimizin sadece glikoz tükettiğini biliyor muydunuz? Sınava gitmek üzere uyanıp kahvaltıya oturan bir gencin glikoz ile beslenmesi oldukça faydalı olacaktır. Örneğin haşlanmış patates… Omega içeren ceviz, balık, bakliyat gibi gıdalara ağırlık vermek dikkat ve konsantrasyon üzerinde müspet etkiler yaratıyor. Sınavdan bir gün evvel ağır yiyecekler yememek, her zamanki beslenme rutinin dışına çıkmamak önemli. Özellikle sınavdan önceki gün daha evvel yemediğiniz bir g?da maddesi tüketmeyin.



#4 Asla “Ya şimdi, ya da hiç bir zaman” düşüncesinde olmayın. 50 yaşında okula başlayıp 56’sında hekim olan insanlar var…
Hayat kara ve beyazdan daha çok gri renkte olduğundan ‘ya hep ya hiç’ diye düşünmek kişinin başarısını baltalayabilen etkenlerden biri. Öğrencinin kendisini tanıması, kendi kapasitesini ve çalışma performansını gerçekçi değerlendirmesi son radde önemli. Ancak bunun kadar mühim olan bir diğer nokta da ailenin çocuğunu iyi tanıması, açık veya sakl? baskı yapmak yerine gerçekçi değerlendirmelerde bulunarak çocuğuna yardımcı olması. Çocuğunuza bugüne dek ‘sınava yeterince çalışmıyorsun’ demiş ya da baskı yapmış olabilirsiniz ama sınav öncesi artık onu ne kadar çok sevdiğinizi söylemenin tam sırası. Onu başarılı olsa da başarısız olsa da ya?am boyu seveceğinizi ve hep yanınızda olacağınızı hissettirin.



#5 Sınav her şey demek değil!
Uzman Klinik Psikolog Reyhan Algül “Sınavlar önemlidir ancak hayattaki mutluluğun ve başarının tek göstergesi değildir. ‘Şu okulu kazanmalıyım’, ‘ şu puanı almalıyım’ gibi düşünceler ile aileyi dü? kırıklığına uğratma korkusu da sınavlardaki kaygıyı artırır. Artık bu son saatlerde zihninizi dinlendirme ve güzel şeyler düşünme zamanı! Unutmayın asıl başarı; sevdiğiniz bir işi yapıp mesut ve huzurlu hissedebilmektir” diyor.