PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sınav öncesi bu yanılgıya düşmeyin


ZaLiM
08.Ocak.2019, 22:21
Yıl boyunca ders çalışan öğrencileri, sınav tarihi yaklaştıkça aka bir heyecan sarıyor. Yaşadığı heyecan ve aşırı kaygı nedeniyle kendisini başkaları ile kıyaslamaya başlayan öğrenci, moral bozukluğu nedeniyle sınavda istediği başarıyı elde edemiyor. Uzmanlar, öğrencilere, geleceklerini etkileyen sınavlara hazırlanırken, kendilerini başkaları ile kıyaslama yanılgısına düşmemeleri konusunda uyarıyor.

Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, öğrencinin, sınav öncesi kendisini başkaları ile kıyaslamasının moral bozmaktan başka bir işe yaramayacağını söyledi. Öğrencilere ve ailelerine mühim tavsiyelerde bulunan Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi kurucusu Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, "Sınava kadar olan sürede öğrencilerin yapmaları gereken en mühim şey, kendilerini arkadaşları ile kıyaslamamalarıdır. Böyle bir kıyaslama içine girmek yanıltıcı olacaktır. Tanımadıkları binlerce kişi ile girecekleri sınavda kendilerini kıyaslayabilecekleri tek kişi tekrar kendileridir. Önemli olan kendilerini ileriye götürmeleridir. Çünkü başkaları ile kıyaslamak, moral bozmaktan başka işe yaramaz" dedi.

"YARIM BİLGİ, BİLGİSİZLİKTEN KÖTÜDÜR"

Ailelerin de bu konuya itina göstermesi gerektiğinin altını çizen Yurdakul, şöyle devam etti:

"Aileler de çocuklarını başkaları ile kıyaslamamalı ve onların moralini bozacak söz ve tutumlardan ?rak durmalı. Bugünden sonra moral bozmanın kimseye faydası olmadığı gibi başarıyı da arttırmayacaktır. 'Arkadaşım bu konuları bitirmiş, ben ondan art kaldım' ya da "'Şu konularımı yetiştiremedim, arkadaşlarım benden ileride' gibi düşüncelerle panik ve telaş yapıp programı bozarak çalışmak başarıyı düşürecektir. Çünkü bu telaşla tam öğrenmeden sadece konuları yetiştirmek için çabuk edecekler, bu da bilgileri yarım yamalak öğrenmelerine yol açacaktır. Yarım bilgi bilgisizlikten kötüdür. O yüzden de tam olarak öğrenmeden panik ve telaşla çalışmak yerine, çalıştıkları yerleri tam öğrenmeleri sınavda çok daha verimli netice almalarını sağlayacaktır."

"PANİK VE TELAŞA GEREK YOK"

Öğrencinin, sınavda yarışacağı tek kişinin tekrar kendisi olacağını belirten Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul, "Yapabildiklerinin en iyisini yapmaları, kendilerini kimse ile kıyaslamadan son ana kadar sistemli şekilde çalışmaları onları daha çok başarıya ulaştıracaktır. Bunu yapmaz, kendilerini başkaları ile kıyaslarlarsa o vakit hem motivasyonlarını kaybedecek hem de paniğe kapılıp, sınavda başarısız olacaklardır. Bunu yaşamamalarını dilerim" ifadelerini kullandı.