PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Astrolojide Teması ve Anlamları


Lora
08.Ocak.2019, 21:34
Astrolojide Açılar ve Anlamları

1. Birleşme: Birleşme iki güç birbirine çok yakın olduğu vakit ortaya çıkar. Pek çok astrolog bir*leşme için 8 dereceye kadar bir açı tanırlar. Ama ışıklar arasında*ki 12 dereceli açı da Birleşme'nin gerçekleşmesi için yeterlidir.
Birleşme genellikle aynı burca düşen yıldızlarda görülür. Böyle bir birleşme burcun özelliklerini daha belirgin hale sokar. Ama yan yana iki burçtaki güçlerde de bir*leşme görülebilir. O vakit iki burç ve evin özellikleri birleşebilir. Yıldız haritamızda birinci evde Yay'daki Mars'la Oğlak'taki Gü*neş birleşmiştir. Bu da insanın da*ha cesur, kuvvetli atılgan ve sağlık*lı olması demektir.

2. Zıtlık: Adından da anlaşılacağı gibi bu vaziyet iki güç birbirine zıtken yani aralarında 180 derecelik bir açı varken ortaya çıkar.Zıtlıkta da 8 dereceye kadar bir ruhsat vardır. Zıtlık kat? ve zıt tesir yapar; ama yerinde kullanılırsa iyibir denge de sağlıyabilir. Zıtlık daima Pozitif ve Negatif burçlar arasında görülür.




3. Üçgen: Aralarında 120 radde yani dört burç bulunan yıldızlar, bir üçgen oluştururlar. Arala-
rında 112 ya da 128 radde açı olan yıldızlar da üçgen durumunda sayılırlar. Genellikle aynı üçlüklere düşen yıldızlar uyumlu ve yararlı olurlar.


4.Kare: Aralarında 90 radde açı olan yıldızlar kare durumunda*dır. Bu çok kat? tesir yapan biracı*dır. Çünkü yıldızlar farklı dörtlüle*re düşmüştür. Yani hiçbir ortak yönleri yoktur. Kare içinde de 6 derecelik bir pay tanınır.

5. Altmış: İki yıldız arasında 60 derecelik açı vardır. Altmışta 4 de*recelik bir pay tanınır. Işıklarda bu ayr?m 7 radde olabilir. Üçgen, Ka*re, Zıtlık ve Birleşmeden daha güçsüz ama uyumlu bir tesir yapar. Aitmiş derecelik açı daima pozitif burçlar yada Negatif burçlar ara*sında olur. Ama kimi nadir ola*rak istisnalar görülür.
edilir. Aslında Işıklar ve gezegen*ler arasında pek çok tür açı olabi*lir. Ama biz bunların arasından en kuvvetli sayılanları açıklayacağız.


6 DİĞER AÇILAR:

Bazen de birburcun son dere*celerindeki bir yıldızın, başka bir burcun ilk derecelerindeki yıldız*la açı yaptığı görülür. Örneğin Yay'ın 27'lnci derecesindeki bir Mars, Boğa'nın 2'inci derecesin*deki bir Satürn'le Üçgen biracı ya*pabilir. Ama bu durumda iki burç ve güç de aynı üçlüde değildir. Yi*ne de bu üçgenin aka ahenk ve*receği kabul edilir; ama Üçlüler arasındaki gibi fevkalade etkili sa*yılmaz.


lyi-kötü açılar yoktur




Astrologlar açıları iyi ve fena diye ayırmazlar. Kat? açı her za*man fena sayılmayacağı gibi uyumlu açı da her vakit müspet etkiler yapmayabilir. Çünkü bazı kat? açılar insanın gelişmesini, ol*gunlaşmasını, zorluklara karşı ko*yabilmeyi öğrenmesini sağlar. Bu*na karşılık kimi de oşsiz bir üç*gen sahibini tembelliğe, kayıtsız*lığa ve zevklerine düşmeye sürük*leyebilir. Ama genellikle her yıl*dız haritasında kat? ve uyumlu açı*lar görülür. Önemli olanı bunları oluşturan güçler, burçlar ve evle*re dikkat ederek yorum yapmaktır.




Açılar ve yorumlar




Şimdi New-York'lu bebeğin horoskopundaki açıları yorumla*maya çalışalım. Bu arada geze*genler için azami payın 8 radde olduğunu da unutmayalım. Güneş ve Ay için bu pay, Birleşme için*dir. Üçgen ve Kare'de daha fazla*dır. Üçgen ve Birleşmede 12 ve Kare İle Altmış'da ise 7 radde ka*dardır.
Size alaka çekici bir tablo sunu*yoruz. Yukardaki açı tablosunu dikkatle inceleyin ve bundan na*sıl yararlanacağınızı unutmayın, ilk dik sütunda Güney görülmek*tedir. Onun için de evvel Güneş'*in yapmış olduğu açılara bakaca*ğız. Tablodaki enlemesine sütun*da da Güneş, Ay ve sırayla diğer gezegenler görülmektedir.
Horoskopumuzu hatırlarsanız Güneş'in Oğlak burcunun 4'üncü derecesinde Ay'ın da Balık'ın Vinci derecesinde olduğunu gö*rürüz. Her ev ve burçta 30 radde olduğunu hatırlayarak Güneş'le Ay arasındaki dereceleri sayarsak bu 58 radde olduğunu ve ışıkla*rın Altmış denilen açıyı yaptığını anlarız. Ay'ın altına Altmış'ın sim*gesini işaretledikten sonra Güneş ve Merkür'e bakarız. Güneş 4 de*rece, Merkür 23 derecededir ve aralarında 19 radde açıklık vardır. Onun için bir açı meydana getir*memektedirler.
Venüs de Kova burcunun 19'-uncu derecesindedir. Oğlak'ın 4'üncü derecesiyle 15 derecelik açı yapıyorlar. Astroloji ölçülerine göre bu Mars'la Güneş Birleşme meydana getirmiştir. Çünkü arala*rında 9 radde vardır. Birleşmenin etkisinin ne olduğu yukarda anla*tıldı. İşte bu birbirine uymayan iki burç arasındaki bir açıdır.
Böylece devam ederek diğer gezegenleri de Güneş'le kıyasla*mamız gerekir.
Burada Satürn'ün altında MR diye'bir not göreceksiniz. Bunun anlamı "Karşılıklı Etki" demektir. Yani iki güç karşılıklı birbirlerinin burcunda bulunmaktadırlar. Böy*lece birbirlerini desteklemektedir*ler. Bu etkiyi bir Birleşmeye de benzetebiliriz.
Güneş'in başka açı yapmadığını görüyoruz. Şimdi sol sütunda ikinci sıradaki Ay'a inelim ve onun yaptığı açıları araştıralım. Ay, ön*ce sözü edilen Güneş açısından başkasını yapmamaktadır.
Merkür'e bakalım., Merkür'ün sırasını izleyerek Jüpiter'in altına gelince bir Üçgen göreceksiniz. Zira Merkür Oğlak'ın 23'0nc0 ve Erendiz de Boğa'nın 22'inci dere*cesindedir. Toprak üçlüsünden iki burca düşen bu gezegenler bir ahenkli üçgen oluşturmaktadır.
Aynı şekilde aşağıya doğru inerek Venüs ve diğer güçlerin yaptıkları açılara bakın. Bu arada Işıklar ve gezegenlerin Yükselen burcun derecesi ve gökyüzünün yüksek noktasının derecesiyle yaptığı açıları da ihmal etmeyin. Gökyüzü ortası (Medium Coeli) MC harfleriyle belirtilir daima. Şimdi bu sonuçları yorumlayalım.
Zaten Birleşme açısı hem güç*lü hem de ilginçtir. Zira Güneş ve Mars gibi çok güçtü yıldızların bir*leşmesi müspet netice verirken Merkür gibi duygulu bir gezegeni birleşmeyle etkileyecek Satürn bunun tam aksini yapabilir.
isterseniz üçgenleri nokta nokta çizgilerle de belirtebilirsi*niz. Yıldız haritamızda gerek üç*genler gerek Altmış'lar yani uyum*lu açılar noktalarla belirtilmiştir. Kare ve Zıtlar ise düz çizgilerle gösterilmiştir. Haritamızda Gü*neş'le Ay, Merkür ile Jüpiter, Ve*nüs'le Pluto, Satürn'le Neptün, Satürn'le Pluto arasında uyumlu açılar vardır. Buna karşılık Venüs'*le Jüpiter, Venüs'le Satürn, Jüpi*ter'le Satürn ve Satürn'le Uranüs arasında kat? açılar gözükmekte*dir.

Açılan çizgilerle belirlemek

Örnek yıldız haritamızı tamam*lamak için Işıklar ve gezegenlerin oluşturduğu açıları çizimle belirt*mek uygundur.
İki ayrı renk kalem kullanarak, uyumlu açıları bir renkle kat? açı*ları diğer bir renkle çizerseniz, bu açıları kolayca görebiliriz. Birleşme'yi haritada simgesiyle de gös*terebilirsiniz.




AÇILAR VE ANLAMLARI

Bir horoskoptaki açıları yo*rumlarken, onlardan bazı anlamlar çıkarmadan evvel Üç Kuvvet'i çok iyi belirlemek gerekir. Bunlar Gü*neş Ay ve Yükselen'dir. Bunların hangi burçlarda olduklarını bilmek ve içinde bulundukları evlerin ne anlamına geldiklerini anlamak yo*rum sanatının derhal derhal ya*rısını teşkil eder. Çünkü Güneş, Ay ve Yükselen burç insanın kişi*liğini, benliğini ve duygularını temsil eder. Bu yüzden bunların yaptığı açıları (aspekt) dikkatle tesbit edip incelemek gerekir. Zi*ra bunlardaki en aka değişiklik*ler kişilik, ki?ilik (karakter) ve duy*gusal yapı üzerinde aka tepki yapar.
İşıklara ayrıca ehemmiyet vermek gereklidir. Haritamızdaki ışıklar yani Güneş'le Ay altmış radde açılıdır. Bu da kişilikle duyguların ahenkli olduğunu göstermektedir. Güneş'le Ay kat? açılı olduğu za*man harita sahibinin uyumlu bir

yaşam sürmesi zordur.

Şimdi yeniden New-York'lu çocuğun haritasına dönelim ve açıların çocukuta nasıl etkiler ya*pacağını tek tek ele alalım.


Güneş Ay altmışlı açı




Bu açı çocuğun daha huzurlu olmasını sağlayacaktır. Kişiliğindeki sertlikler bu sayede hafifle*yecektir. Duyguları da onu daima destekleyecektir.


Güneş-Satürn karşılıklı etki




Bu vaziyet Güneş'in gücünü artırırken Satürn'ün özelliklerini de yoğunlaştırır. Böylece sabır, başarı arzusu gibi şeyler daha be*lirli hal alır. Kişi, tüm gücüyle çalışarak başarıya erişecektir.


Merkür-Jüpiter uyumlu açı




Bu üçgen kafayla ilgili konu*lardan be?eni alınacağına göster*mektedir. Böylece çok yönlü bir kişiliği olabilir.Ayrıca konuşması neşeli ve hoş olacaktır.


Venüs-Jüpiter kat? açı




Bu defa sevgi hayatındaki zor*luklara işaret etmektedir, ilişkiler uzun ömürlü olamaz. Kısa süre*cek maceralar görülebilir.


Venüs-Satürn zıt açı


Bu zıtlık sevgideki başarsızlığı göstermektedir. Maddeye düş*künlük yüzünden sevdiklerinden vazgeçebilir. Yakın ilişkilerde ben*cillik de olabilir.


Venüs-Pluio uyumlu açı




Plotu, Venüs'ün burcundadır ve gezegenler arasında aka ahenk vardır. Bu Terazi'nin temsil ettiği mesleklerde başarıyı göster*mektedir.


Jüpiter-Satürn kat? açı




Bu iki gücün arasındaki kat? açı huzursuzluğa, paranın kısıtlanma*sına, nedensiz öfkelere yolacar. Kişinin uzun süre zorluklarla kar*şılaşması da kabildir.


Uranüs-Satürn kat? açı


Uranüs'le Satürn arasındaki kat? açı vazife duygusu ile özgür*lük isteği arasında gerilime sebep olabilir.


Satürn-Neptün uyumlu açı


Derin duygular ve dü? gü*cünden sistemli bir şekilde yarar*lanarak isteklere kavuşmak kabil*dir.


Satürn-Plato altmışlı açı


Soydan gelen etkiye rağmen yeniliklerden sistemli şekilde ya*rarlanmakla başarıya gidilebilir.


Neptün-Pluto altmışlı açı




Sezgisi oldukça güçlü.

Yükselen-Neptün birleşme açı

Yükselen burçla birleşen ge*zegen sezme gücü ve cana yakın*lık verir.


Yükselen-Pluto altmışlı açı



Değişmelere koyalca uyar.Başarıya erişme isteği, önüne mühim engeller çıkaracaktır.

Astroloji Ansiklopedisi