PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Akıllı Telefonlarda Siyah Arkaplan Gerçekten Batarya Süresini Uzatıyor mu?


Cache
09.Ocak.2019, 00:19
Akıllı Telefonlarda Kara Arkaplan Gerçekten Batarya Süresini Uzatıyor mu?



Uzun süredir telefonun arkaplanının kara olunca telefonun daha az batarya tükettiği gündemde. Peki gerçekten de kara arkaplan daha mı az şarj tüketiyor?

Akıllı telefonlarımızı devaml? aktif kullandıkça şarjının daha uzun gitmesi için birçok metot araştırıyoruz ve genellikle şarj süresini uzatmak için telefonlarda tamamen kara arkaplan kullanılması gerektiği belirtiliyor. Peki gerçekten de kara arkaplan daha az mı şarj tüketiyor?

Aslında bu mevzu, bahis akıllı telefonlarla ilgili aşırı bilgi kirliliği içerdiği için kullanıcılar net bir sonuca ulaşamıyor ve kara arkaplan kullanmanın daha az şarj tükettiği fikrine kapılıyor. Siz de buna inanan kullanıcılardansanız üzülerek söylüyoruz ki kara arkaplandan o kadar umutlu olmayın.

Sadece AMOLED ekranlarda işe yarıyor

Öncelikle bu noktada kullandığınız akıllı telefonda yer saha ekran teknolojisi ehemmiyet taşıyor. Genellikle ekran teknolojileri kara rengi normal bir renk gibi yansıtırken AMOLED ekranlar kara rengi vermek için piksellerini kapatıyor böylelikle de hem siyahı gerçeğe yakın tonda yansıtıyor hem de ekstra batarya harcamıyor. Yani kısacası kara arkaplan rivayeti, sadece AMOLED ekrana sahip telefonu olanlar için geçerli.

Sanıldığı kadar faydalı değil

Evet, AMOLED ekranlarda kara renk pikseller kapatılarak sağlandığı için ekran daha az çalışıyor ve bu vaziyet batarya ömrüne müspet bir şekilde yansıyor ama aslında kara arkaplanlar batarya konusunda a??rba?l? bir farklılık yaratmıyor.

PhoneArena sitesinin yaptığı teste göre AMOLED ekranlı telefonlarda en çok ak renge yakın arkaplanlar güç tüketirken en az güç tüketimi kara arkaplanlarda görülüyor. Her iki renk arasında yarı yarıya yakın bir tüketim farkı olsa da bu ayr?m günlük kullanıma pek çok yansımıyor. Ayrıca bu vaziyet telefondan telefona değişiyor.

Sitenin değerlendirmeye aldığı üç popüler akıllı telefondan Galaxy S7 Edge'de kara arkaplan %1.2 - %3.2 arasında güç tasarrufu sağlarken, OnePlus 3, %4.5'e kadar ve Nexus 6P de %4.6'ya kadar güç tasarrufu sağlıyor.

Açıkçası teknik olarak kara arkaplanlar AMOLED ekranlı telefonlarda umumi anlamda güç tasarrufu sağlasa da günlük kullanıcı için bunun karşılığı %3 - %5 aralığında bir batarya sağlanması oluyor ki bu nispet günlük kullanımda pek de işe fayda görünmüyor.

Siyaha yakın tonlar seçmenizde fayda var

Aslında bu haberde kara arkaplanın a??rba?l? bir tasarruf sağlamadığını görsek de beyaza çok yakın tonların da kara arkaplanın iki katına kadar batarya kullanım oranına yaklaştığını görüyoruz. Bu tarz durumlarda akıllı telefonlarınızda kara ve beyazın ortasında, çok renk yoğunluğu olmayan tonlar seçmeniz umumi olarak bataryanızın dostu olacaktır.

webtekno