PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ekranından Güneş Enerjisi ile Şarj Olabilen Telefon


Cache
09.Ocak.2019, 00:18
Ekranından Güneş Enerjisi ile Şarj Olabilen Telefon



Akıllı telefonların işlevlerine her gün bir yenisi daha eklenirken, batarya ömürlerini uzatmaya yönelik çalışmalar da hızla devam ediyor. Hâlihazırda taşınabilir şarj istasyonları veya şarj eden telefon kılıfları gibi ürünler kullanılsa da fazladan yük getiren bu ürünlere alternatif olabilecek daha kalıcı çözümler aranıyor.

Güneş enerjisi sistemleri üreten Sunpartner Technologies ve Japon teknoloji firması Kyocera tarafından yürütülen ortak çalışmada telefon ekranının altına yerleştirilebilen Wypsis adı verilen bir güneş paneli hazırlanıyor. Mobil Dünya Kongresi 2016’da tanıtılan ürün, cep telefonlarının güneş enerjisiyle şarj olabilmesini sağlıyor. Yaklaşık 0,1 mm kalınlığa ve civarında şeffaflığa sahip bu fotovoltaik katman, mikro merceklerle birleştirilerek dokunmatik ekranın derhal altına yerleştiriliyor. Katman, inceliği ve şeffaflığı sayesinde telefonun dokunmatik özelliğini, görüş açısını ve aydınlatma ayarlarını a??rba?l? olarak etkilemiyor.

Hâlihazırda üretilen prototipte, panelin 1 santimetrekarelik bir alanından 5 mW kadar güç elde edilebiliyor. Güneş ışığı altında 3 dakika şarj olan telefon 1 dakikalık telefon konuşması sağlayabiliyor. Enerji verimliliğine dair çalışmalar sürüyor. Bunun yanı sıra güneş ışınlarına maruz kalan telefonun ısınması da mühim ve henüz çözülememiş bir mesele olarak duruyor.

Cep telefonlarının ve tabletlerin şarj sorununu çözmeye namzet bu panellerin akıllı saatlerde ve bazı ev eşyalarında dahi kullanılabileceği öngörülüyor. Devam eden çalışmalarla beraber pencerelere uyumlu hale gelmesi hedeflenen bu panellerin uzun vadede evlerin ve otomobillerin enerji ihtiyacını da karşılayabileceği düşünülüyor.



Kaynak :Gizmag