PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Qigong Nedir? Çikung Nedir?


Narvel
08.Ocak.2019, 20:52
Qigong (Türkçe Çikung olarak okunmaktadır); meditasyon, soluk kontrolü ve bedensel egzersizler aracılığıyla vücutta enerji dengesini kurmayı ve çeşitli hastalıkları iyileştirmeyi amaçlayan bir tekniktir. Kökenleri 3000 yıl önceye kadar dayanmaktadır. Qigong Çin’de ortaya çıkmıştır. Qigong’un Çincedeki anlamına bakıldığında, yaşam enerjisinin kontrolü anlamına geldiği söylenebilir. Dünya genelinde çeşitli qigong uygulamaları mevcuttur. Bu uygulamalarda, soluk alma egzersizlerinden meditasyona kadar uzanan değişik eylemler gerçekleştirilmektedir.

Qigong, temelde yogaya benzeyen bir zihin-beden egzersizleri sistemidir. Ancak qigong’un bazı türlerinde başkalarını iyileştirmek de hedeflenmektedir. Bu sınıfa giren qigong türleri “dışsal qigong (external qigong)” olarak isimlendirilmektedir. Dışsal qigong’da, terapiyi uygulayacak kişi, öncelikle tedavi edeceği kişinin rahatsızlığına ilişkin geleneksel Çin tıp tekniklerini kullanarak tanı koyar. Teşhis konulduktan sonra qigong teknikleri aracılığıyla hasta iyileştirilmeye çalışılır. Qigong uygulanarak gerçekleştirilen tedavilerin etkinliğine ilişkin yeteri kadar bilimsel çalışma yapılmadığı için umumi geçer sonuçlar var değildir. Ancak qigong teknikleri uygulamanın sağlık üzerinde menfi bir etkisi bulunmadığı bilinmektedir. A.B.D.’de yapılan dar kapsamlı bazı araştırmaların sonuçlarına göre, qigong egzersizleri yapmanın, tansiyonun düşürülmesinde, şeker hastalığının kontrolünde, yürek ve kemik sağlığı üzerinde pozitif etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmalarda kullanılan örneklemler ufak olduğu için, sonuçlar genellenememektedir.


Birçok sağlık probleminin az ya da çok oranda stres kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Bu varsayımdan hareketle, qigong’un vücuttaki enerjiyi dengelemesi ve stresi azaltması sebebiyle, hastalıkları iyileştirmede destekleyici bir tedavi olarak kullanılabileceği söylenebilir. Qigong egzersizleri aracılığıyla, stres yönetimi, depresyon ve hiddet kontrolü yapılabilmektedir.

Qigong, esas amacı vücuttaki yaşam enerjisini denetim etmek ve dengelemek olan bir sistemdir. Qigong, hem gövde hem de ruh sağlığı için faydaları olan bir tekniktir. Egzersizleri aşırı efor gerektirmediği ve yavaş yapıldığı için her yaş ve fiziksel gruptan kişi tarafından kolayca uygulanabilir. Günlük yaşamın stresinden ve olumsuzluklarından kurtulmak ve stres kaynaklı sağlık problemlerini tedavi etmek için, qigong egzersizleri alternatif bir metot olarak uygulanabilir.