Narvel
08.Ocak.2019, 20:51
Sağlık Bakanlığından yazın dikkat edilen kilo kontrolünün kışın da ihmal edilmemesi gerektiği uyarısı yapıldı.
sağlık bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, kiloların kalın giysiler içinde daha rahat saklanabileceği düşünülerek sağlıklı beslenme alışkanlığından kışın da vazgeçilmemesini istedi.
Yardım, kış aylarında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlığın korunması açısından kış aylarında da aka ehemmiyet taşıdığını anlatan Yardım, havaların soğumasıyla beslenme şeklinde değişiklikler olduğunu, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını dile getirdi.
Kış aylarında kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirildiğini, fiziksel aktivitede azalma olduğunu, gecelerin uzaması nedeniyle televizyon başında çok vakit geçirilmesi ve atıştırma yapılması gibi nedenlerden dolayı kiloda istenmeyen değişiklikler olabildiğini anlat?m eden Yardım, "Yazın dikkat edilen kilo kontrolü kışın da ihmal edilmemelidir. Kiloların kalın giysiler içinde daha rahat saklanabileceği düşünülerek sağlıklı beslenme alışkanlığından kışın da vazgeçilmemelidir" uyarısında bulundu.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Yardım, kış mevsiminde sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:
3 ANA 3 ARA ÖĞÜN
-Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için gereklidir. Bu nedenle, dört g?da grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarda alınmalıdır.
-İmkanlar dahilinde her gün mevsimine göre bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Kış aylarında gövde direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekir.
HAVUÇ, BROKOLİ, KABAK, LAHANA, MAYDANOZ
-Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden varl?kl? havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
-Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi de önemlidir. C vitamininin azalmaması için meyve suları sıkıldıktan derhal sonra tüketilmelidir.
-E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı gövde direncini artırır, A vitamininin okside olmasını da engeller. E vitamininin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, koz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmelidir.
KIŞIN GÜNEŞ YOK BALIK YİYİN
-Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına sebep olur. Kemik ve diş sağlığı için lüzumlu olan D vitamini, güneş ışınlarıyla ten tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek çok bulunmaz. D vitamininin yanı sıra balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için lüzumlu çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez tüketilmesi yerinde olur.
-Kışın tüketim eğilimi artan yağlı yiyeceklere bilhassa dikkat edilmeli, margarin ve tereyağından kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden ?rak durulmalıdır.
HAMUR YERİNE SÜTLÜ TATLI
-Kışın kilo kontrolünün sağlaması için kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine itina gösterilmeli, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları tercih edilmeli, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için haftada 2-3 kez posa içeriği yüksek kuru baklagiller tüketilmeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.
-Kışın bilhassa çocukların sevdiği sebzeler azdır. Pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini yemeleri için çocuklara ısrar etmek yerine değişik şekillerde sunmak daha faydalı olacaktır. Kereviz yemeğini sevmeyen çocuğa bu sebze rendelenip yoğurda karıştırılarak içine bir miktar da koz ekleyerek sunulabilir. Aynı şekilde ıspanak iç olarak kullanılarak börek, poğaça ya da krep şeklinde tüketilebilir.
-Vücut ısısının dengede tutulması için bol sıvı alınması gerekir. Yeterli sıvı alınması vücutta oluşan toksinlerin, yani zararlı öğelerin atılması, gövde fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son radde mühim rol oynar. Bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
sağlık bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, kiloların kalın giysiler içinde daha rahat saklanabileceği düşünülerek sağlıklı beslenme alışkanlığından kışın da vazgeçilmemesini istedi.
Yardım, kış aylarında sağlıklı beslenme için dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili bulundu. Yeterli ve dengeli beslenmenin, sağlığın korunması açısından kış aylarında da aka ehemmiyet taşıdığını anlatan Yardım, havaların soğumasıyla beslenme şeklinde değişiklikler olduğunu, genellikle yağlı ve şekerli besinlere eğilimin arttığını dile getirdi.
Kış aylarında kapalı ortamlarda daha çok vakit geçirildiğini, fiziksel aktivitede azalma olduğunu, gecelerin uzaması nedeniyle televizyon başında çok vakit geçirilmesi ve atıştırma yapılması gibi nedenlerden dolayı kiloda istenmeyen değişiklikler olabildiğini anlat?m eden Yardım, "Yazın dikkat edilen kilo kontrolü kışın da ihmal edilmemelidir. Kiloların kalın giysiler içinde daha rahat saklanabileceği düşünülerek sağlıklı beslenme alışkanlığından kışın da vazgeçilmemelidir" uyarısında bulundu.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Yardım, kış mevsiminde sağlıklı beslenme için şu önerilerde bulundu:
3 ANA 3 ARA ÖĞÜN
-Yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme sağlığın korunması için gereklidir. Bu nedenle, dört g?da grubunda bulunan çeşitli besinler en az 3 ana ve 3 ara öğünde yeterli miktarda alınmalıdır.
-İmkanlar dahilinde her gün mevsimine göre bol meyve ve sebze tüketilmelidir. Kış aylarında gövde direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması gerekir.
HAVUÇ, BROKOLİ, KABAK, LAHANA, MAYDANOZ
-Savunma sistemini güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden varl?kl? havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyvelerin tüketimi önemlidir.
-Gerek C vitamini ihtiyacının karşılanmasında gerekse sıvı alımına katkı açısından taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi de önemlidir. C vitamininin azalmaması için meyve suları sıkıldıktan derhal sonra tüketilmelidir.
-E vitamini de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı ve diğer enfeksiyonlara karşı gövde direncini artırır, A vitamininin okside olmasını da engeller. E vitamininin iyi kaynakları olan yeşil yapraklı sebzeler, fındık, koz gibi yağlı tohumlar ve kuru baklagiller yeterli miktarda tüketilmelidir.
KIŞIN GÜNEŞ YOK BALIK YİYİN
-Kış aylarında mahrum kalınan güneş ışınları vücudun D vitamini gereksiniminin karşılanamamasına sebep olur. Kemik ve diş sağlığı için lüzumlu olan D vitamini, güneş ışınlarıyla ten tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek çok bulunmaz. D vitamininin yanı sıra balık, beyin fonksiyonlarının gelişimi için lüzumlu çoklu doymamış yağ asitleri (omega 3), kalsiyum, fosfor, selenyum ve iyot mineralleri ile E vitamini için de iyi bir kaynaktır. Bu nedenle kış aylarında imkanlar dahilinde haftada 2-3 kez tüketilmesi yerinde olur.
-Kışın tüketim eğilimi artan yağlı yiyeceklere bilhassa dikkat edilmeli, margarin ve tereyağından kaçınılmalı, yoğun yağlı etlerden ?rak durulmalıdır.
HAMUR YERİNE SÜTLÜ TATLI
-Kışın kilo kontrolünün sağlaması için kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıl ürünlerinin tüketilmesine itina gösterilmeli, enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları tercih edilmeli, hareketsizlik nedeniyle artan sindirim problemlerinin önlenmesi için haftada 2-3 kez posa içeriği yüksek kuru baklagiller tüketilmeli ve düzenli fiziksel aktivite yapılmalıdır.
-Kışın bilhassa çocukların sevdiği sebzeler azdır. Pırasa, kereviz, ıspanak gibi kış sebzelerini yemeleri için çocuklara ısrar etmek yerine değişik şekillerde sunmak daha faydalı olacaktır. Kereviz yemeğini sevmeyen çocuğa bu sebze rendelenip yoğurda karıştırılarak içine bir miktar da koz ekleyerek sunulabilir. Aynı şekilde ıspanak iç olarak kullanılarak börek, poğaça ya da krep şeklinde tüketilebilir.
-Vücut ısısının dengede tutulması için bol sıvı alınması gerekir. Yeterli sıvı alınması vücutta oluşan toksinlerin, yani zararlı öğelerin atılması, gövde fonksiyonlarının düzenli çalışmasında, metabolizma dengesinin sağlanmasında ve vücutta pek çok biyokimyasal reaksiyonun gerçekleşmesinde son radde mühim rol oynar. Bu nedenle her gün en az 2-2.5 litre (12-14 su bardağı) su içilmeli, sıvı alımının karşılanmasında ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.