PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Blackberryden Android Uygulamalar


Cache
09.Ocak.2019, 00:14
Ruşen Göbel - - 30 Ocak'ta tanıtımı yapılan ve yavaş yavaş satışa sunulan BlackBerry 10 işletim sistemi ve telefonları, hali hazırda çok sayıda uygulamaya sahip. Mağazada 70.000 uygulamanın bulunduğu söylenirken, bunun @'ı Android'den alınma olduğu belirtiliyor.

Peki bu uygulamalar, BlackBerry'ye nasıl yükleniyor? Tabii ki .apk dosyası telefona direk olarak kopyalayarak değil... Zaten BlackBerry 10 cihazlarında, herhangi bir "Geri" tuşu bulunmuyor. Bunun sağlanması için hususi bir optimizasyon yapılması gerekiyor.

BlackBerry 10 SDK'sına gönderilen Android uygulamaları, otomatik olarak BlackBerry 10 uyumlu hale geliyor. Tüm kodları tek tek BB10'a çeviren SDK, aynı zamanda Android tuşları için de gesture atıyor. Mesela art işlemi yapmak için, aşağıdan sola veya sağa doğru kaydırma yapıyoruz. ya da aşağıdaki resimdeki gibi bir Android menüsünü ortaya çıkarabiliyoruz.

Sırf Android uygulamalarını çevirerek BB10 marketi rahatça doldurulabilecek olsa da, firmanın hedefi bu değil. Firmanın uygulama geliştiriciler için koyduğu 10.000 dolarlık ödül, sadece BlackBerry 10'a hususi uygulamaları kapsıyor. Yani port edilmiş uygulamalar, bu ödülden faydalanamıyor.

iOS'taki 800.000, Android'deki 700.000, Windows Phone'daki 100.000 uygulamaya baktığımızda, aka bir çoğunluğunun çöp olduğunu görüyoruz. BlackBerry 10 ise, Asphalt 7: Heat, Jetpack Joyride ve Angry Birds gibi dikkat çeken oyunların yanı sıra, The Economist, The New York Times ve SAP gibi dikkat çeken uygulamalar ile karşımıza çıktı.

BlackBerry Z10 ile birlikte işletim sistemini kurcalamak için sabırsızlanıyoruz...