PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fotoğraf çekiminde kaygıyı azaltan buluş!


Cache
09.Ocak.2019, 00:13
Fotoğraf çekenlerin en aka sıkıntısı odaklama sorunudur. Bazen vakit istediğimiz objeyi odaklayamaz, bazen vakit “keşke fotoğrafın odak noktası başka yerde olsaydı” deriz.

California’daki Silikon Vadisi’nde etkinlik gösteren Lytro adlı şirketin yeni ürünü, bu sıkıntıya son vererek fotoğrafçılık için ?slahat niteliğinde sayılabilecek gelişmeleri de beraberinde getiriyor.
Popular Science dergisinin 2011’in en iyi 100 teknolojisi arasında gösterdiği Lytro adlı fotoğraf makinesi alışılagelmiş dijital kameralardan farklı bir teknolojiyle çalışıyor. Değişik bir sensör kullanan kameranın ışığı işleme şekli de diğer kameralardan farklı. Lytro, çektiğiniz fotoğraf üzerinde odak noktasını istediğiniz gibi değiştirmenize olanak sağlıyor. Bunu da ışık alanı (light field) teknolojisi sayesinde yapabiliyor. Bir başka deyişle, fotoğrafta kaybolan boyutları da sonradan görebilmenize olanak veriyor. Bilinen çözünürlük kavramını da farklı bir boyuta taşıyan Lytro, 11 megaray’lik (yani 11 milyon ışık dalgası) çözünürlüğe sahip.
Aslında gelişi 2011’de müjdelenen, odaksız ışık alanı kamerası olarak da nitelendirilen Lytro, biraz şüpheci bir yaklaşımla ancak tekrar de merakla bekleniyordu. İşleyişi farklı olan kameranın, tipi de pek alışılagelmiş değil. Kısa, dikdörtgen, cebe sığacak kadar ufak bir kutucuğu andıran kamera, üzerinde 8X “zoom” da barındırıyor. Üzerinde sadece iki düğme ve zoom’u ayarlamak için kayan bir parça bulunuyor.
Lytro’daki teknoloji sayesinde objektifin önündeki tüm ışık alanlarının bilgisi, rengi ve yoğunluğu kaydediliyor. Sonrasında bu bilgiler işlemlendiğinde fotoğrafın değişik odak alanlarına bakmak olas? oluyor.

Tabii her teknolojide olduğu gibi bu kameranın da yetersiz kaldığı alanlar var. Bunlardan biri de Lytro’nun video çekememesi. Aynı zamanda Lytro’nun çektiği ve “yaşayan fotoğraflar” olarak adlandırılan pozların, başka bir yazılıma aktarılamaması. Bir başka deyişle, kullanıcıların sadece şirketin sağladığı yazılımla sınırlı olması.
Kimi teknoloji yazarları Lytro’yu fotoğrafçılıkta “tüketici elektroniğini” tamamen değiştirecek, ?slahat niteliğinde bir buluş olarak tanımlıyor. Kimilerine göreyse, teknoloji ümit vaad ediyor ama aka fotoğraf makinesi üreticilerini eski usullerinden vazgeçirmesi için daha çok vakit gerek.
Amerika’da 3 değişik renkte üretilen Lytro’nun 350 kadar fotoğrafı hafızasına kaydedebilen 8 GB’lık modeli 399 dolara; 750 fotoğraf kaydedebilen 16 GB’lık modeli ise 499 dolara satılıyor.