PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dağınık beyin sendromu nedir


Elif
08.Ocak.2019, 23:58
Dağınık beyin sendromu nedir

Dağınık beyin sendromu teknolojinin hızlandırdığı akış karşısında beynin verdiği sınav olarak tanımlanıyor.

Bir hastalık olarak tanımlanmıyor, ancak beynin verdiği mühim sınavlardan biri olarak görülüyor. Adı; dağınık beyin sendromu. Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Ahmet Tiryaki, dağınık beyin sendromunun teknolojinin hızlandırdığı akış karşısında verilen bir sınav olduğunu anlat?m etti ve detayları anlattı.

İnsan beyninin sınavı

Günümüz çalışma hayatının ve sosyal yaşamın giderek artan talepkarlığı karşısında teknolojinin hızlandırdığı bir akışa karşı insan beyninin sınavıdır. Bir hastalık olarak görülemez. Ancak yansımalarını iş üretim hızından çok iş teslimindeki gecikmelerde ve teslim edilen işlerdeki kalite eksiklerinde kendisini gösterebilir.

Teknolojinin bağlantısı

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Ahmet Tiryaki; "Çok kuvvetli bir bağıntısı olduğunu söylemeliyiz. İnsan zihinsel kapasitesinin hem dikkat hem konumuz dışı olsa da bellek, mesele çözme kapasitesi ve hızı gibi konularda teknoloji ile gelen olanaklar tarafından geçildiği bir zamandayız. Yeni bilgisayarlar, suni zeka ve internet tabanlı hızlı iletişim ortamları ile bir bombardıman altında kalmış olmanın ve bu olanaklarla yapılan dansın görünümüne verilen bir ad olduğunu değerlendirmek mümkündür.” dedi.

Uzmana görünün

Kişi kendisindeki menfi sonuçları ayr?m etmeye başladığında mutlaka bir uzmana görünmelidir. "Kişi kendisinde dikkat dağınıklığını ya da menfi sonuçlarını ayr?m ettiğinde görünür sebeplerini kontrol altına aldığı halde sorunun yönetiminde yetersizlikler yaşıyorsa bir uzamana başvurabilir. Uzun süreli inatçı, çok kereler sorunlar yaşadığı bir mesele olarak tespit etmiş ise çözüm yollarını ve kendisinin dikkat dağınıklığı olarak gördüğü sorunun başka sebeplerle ilişkisini değerlendirmek üzere daha erken bir başvuru planı yapabilir. Mesele dikkat dağınıklığı olarak görülebilecek bir mesele çerçevesinde sınırlı ise çevre-davranış düzenlemelerine odaklanan çözümlerle başlamak müsait olur. Bireyin stres düzeyi, stres yönetimi, vakit yönetimi sorunlarına odaklanılabilir. Eğer dikkat dağınıklığı klinik anlamı olan bir dikkat eksikliğinin parçası olarak değerlendirilirse dikkat sorunlarının hangi, tür ruhsal bozukluğun parçası olduğuna göre ilaç ve davranış düzenlemesi tedavileri önerilebilir.”