PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sağlıklı bir yaşamın şifreleri


Elif
08.Ocak.2019, 23:58
Sağlıklı bir yaşamın şifreleri

Sağlıklı yaşlanmak, kişinin genetik yapısıyla ilgili olduğu kadar yaşam tarzı ve beslenmeyle de çok yakından ilgili.

Yaşam süresi giderek uzuyor. Ancak sağlıklı yaşlanmadıkça uzun yıllar yaşamanın pek de bir anlamı yok. Bu nedenle günümüzde uzun yaşamla beraber sağlıklı yaşlanmak da mühim bir kavram haline geldi. Araştırmacılar bugün dahi insan organizmasının 120 yıl yaşama potansiyeline sahip olduğunu söylüyor. Bu potansiyelin gerçeğe dönüşmesi ve yaşlanmanın önüne geçilmesi için erken yaşlardan itibaren bazı mühim noktalara dikkat edilmesi ve önlemler alınması gerekiyor. Asla unutulmaması gereken nokta; yaşama yıllar katmak değil, yıllara yaşam katmaktır. Sağlıklı yaşlanmanın, kişinin genetik yapısıyla ilgili olduğu kadar yaşam tarzı ve beslenmeyle de çok yakından ilgili olduğunu, sağlıklı yaş almak için 'anahtar' kelimelere dikkat etmek gerektiğini vurgulayan Acıbadem Kadıköy Hastanesi Geriatri Uzmanı Doç. Dr. Berrin Karadağ, 10 anahtar kelimeyi anlattı, mühim uyarılar ve önerilerde bulundu.

Hareket

Yaşınıza müsait fiziksel aktiviteyi her yaşta yapmanız çok önemli. Unutmayın ki atalarımızın dediği gibi "işleyen demir ışıldar". Bu da bedeniniz için egzersiz yapın anlamına geliyor. Egzersizin ne olacağını yaşınıza ve kapasitenize göre ayarlayın. En kolay olarak, sağlıklı yaşlanmak için her gün düzenli yürüyüş yapabilirsiniz. Her gün yapamıyorsanız da haftada en az üç gün yarım saatlik tempolu yürüyüş her zaman faydalı. Temponuzu yürek ve akciğer kapasitenize göre ayarlayabilirsiniz.

Sağlıklı yaşlanmak için sağlıklı beslenme

Beslenmemize ehemmiyet verin. Sağlıklı yaşlanmak için sağlığınızı ilaçlardan değil de öncelikle besinlerden sağlayın. Lüzumlu durumlarda hekim önerisiyle tabi ki ilaçlarınızı kullanın ancak ilaca muhtaç olmamanın bir yolunun doğru ve yeterli beslenme yani ne noksan ne fazla, tam ihtiyacınız olan kadar beslenme olduğunu unutmayın. çok kilodan kaçının; obezite yaşlanmayı da hızlandıran a??rba?l? bir tehlike.

Su

Basit gibi görünen ve sıklıkla ihmal edilen su içme alışkanlığı, sağlıklı yaşlanmanın olmazsa olmazlarından. Günlük su ve sıvı tüketimi hem sindirimin düzenli olması hem de fizyolojik hatta ruhsal sağlığımız açısından çok önemli. İnsan vücudundaki birçok biyokimyasal reaksiyon su ile gerçekleşiyor. Böbreklerimiz bir duş başlığı gibi! Az su alırsak tıkanıyor, yeterli su tüketimi ile açılıyor. Sağlıklı yaşlanmak için mutlaka günde 8 su bardağı su için. Yaşlanma ile gövde susuzluğunu hissedemediğinden, başta böbrek fonksiyonları olmak üzere, pek çok organı bozabiliyor.

İletişim

Özellikle yaşlanma döneminde sosyal iletişimin canlı tutulması kişilerin en çok zorlandığı konulardan biri. Oysa yalnızlık yaşlılık dönemindeki en aka tehlikelerin başında geliyor. Çevrenizde yakın dostlarınızın ve yakınlarınızın olması depresyon için, zorluklarınız ve kayıplarınız için en aka tampon. Akrabalar, komşular, arkadaşlar mesut ve sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmezlerden. Hatta mümkünse sağlıklı yaşlanmak için torunlarınız ve gençlerle beraber olmak, hem zihinsel hem ruhsal yönde kişiyi dinç tutmakta son radde önemli. Ayrıca gençler de yaşlılardaki deney ve anılardan ders almalı.

Aşı

Nasıl ki bebeklerimizi korkmadan aşı programına alıyorsak, ilerleyen yaşımızda hastalıklara yakalanma riskini en aza indirmek için lüzumlu aşılardan korkmamak ve düzenli olarak doktorumuzla bu konuda konuşmak ihmal edilmemesi gereken bir konu. Her yıl grip aşısı ve 65 yaşın üzerinde sadece bir kez uygulanan zatürre ve zona aşısı yaptırılmalı. Ancak sağlıklı yaşlanmak için mutlaka hekim kontrolü ve önerisi gereklidir.

Hobi

Hobinin ve üretkenliğin gücünü küçümsemeyin. Mutlaka yeni bir hobi edinerek zinde kalın. Yeni şeyler öğrenin, üretin. Bu şekilde beyin egzersizi de yapmış olursunuz. Özellikle çalışma hayatınız bitmişse koroya katılma, resim, satranç, biçki dikiş kurslarına gitmek, sizi zinde tutar. Sağlıklı yaşlanmak için hayattan kopmamanız, sosyal ortamlarda kendi yaşıtlarınızla, size kendinizi iyi hissettiren arkadaşlarınızla zaman geçirmeniz çok önemli.

Uyku

Uyku düzeni ve kalitesi sanıldığından çok daha önemli. O nedenle vücudunuzun dinlenmesi ve tekrardan enerji toplaması için uykusuz kalmayın. İlerleyen yaşla beraber uyku süresi ve kalitesinde azalma olabiliyor ama bunu değiştirmenin birçok yolu var. Mümkünse uyku ilaçlarına başvurmadan, birtakım doğal yollarla bu işi başarmaya çalışın. Bunun ilk yolu da, kafanızı boşaltmış olarak yatağa girmek.

Ritüel

Geceleri salgılanan melatonin hormonu uykuyu sağlarken, ışıklandırmanın çok olması melatonin üretimini baskılıyor. Bu nedenle yatmadan bir saat evvel TV ve bilgisayarı kapatın. Odanızdaki ışıklandırmayı minimum seviyeye indirin. Yatma saatinde ılık bir duş almak, hafif bir müzik dinlemek gibi kendinize hususi ritüeller edinin.

Kontrol

Sağlık kontrollerinizi düzenli yaptırın. Bunun için doktorunuza sadece rahatsızlandığınızda değil, düzenli olarak sağlıklı iken de gitmeyi ihmal etmeyin ve böylece hep hastalıktan evvel davranabilin. Amaç rahatsız iken tedavi olmadan önce, hastalığı önlemek olmalı. Özellikle yaşlılıkla beraber çok daha çok ihmal edilebilen ağız ve diş bakımı son radde önemli. Ağızda başlayan hastalıklar, tüm vücudumuzu etkileyebiliyor. Bu yüzden diş hastalıkları konusunda titiz davranın, dişlerinizi her gün fırçalayın ve düzenli diş muayenesinden geçin.

Kaçının!

Yaşlanmanın önüne geçmek, sağlıklı yaşlanmak için sigara ve alkol gibi zehirli maddelerden ?rak kalmak, stresi yönetmeyi bilmek çok önemli. Anlık keyifler, vücutta kalıcı zararlara yol açabiliyor ve yaşlanmayı hızlandırabiliyor. Aşırı ve yönetilemeyen stres de vücuda hem fiziksel hem de ruhsal açıdan ziyan veriyor. Gerekirse hem sigara ve alkol hem de strese karşı mücadelede uzman desteği almaktan kaçınmayın.

Kanmayın!

Moda olan veya komşunuza, arkadaşınıza iyi gelen ilaç illa ki size de iyi istikbal diye hiç düşünmeden ve doktorunuza danışmadan kullanmayın. Özellikle ebedi sağlık ve gençlik vadeden pek çok maddenin çok kullanımı vücutta bir takım dengeleri, karaciğer, böbrek ve kalbi negatif etkileyebilir. İlaç kullanımı lüzumlu durumlarda reddedilmemeli, ancak boş yere de çok ilaç kullanımından sakınılmalıdır.