PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kireçlenme ve kas yırtılmalarına PRP tedavisi


Elif
08.Ocak.2019, 23:58
Kireçlenme ve kas yırtılmalarına PRP tedavisi

Kireçlenme ve kas yırtılmaları PRP (Platelet Rich Plazma) yöntemi ile tedavi edilebiliyor.

Medicana Bahçelievler Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Tuba Erbilir Çelebi dizlerdeki kireçlenme, kıkırdak zedelenmeleri, kas zorlanmaları, kas yırtılmaları, rotator cuff zedelenmesi gibi rahatsızlıkların hastaların ya?am kalitesini azalttığını ve hastayı birine bağımlı hale getirdiğini belirtti.

Dr. Tuba Erbilir Çelebi, hastanın kendi kanından hazırlanan ve hasarlı dokulardaki iyileşmeyi başlatmak için kullanılan PRP tedavisinin etkili bir metot olduğunu söyleyip PRP tedavisini şöyle anlattı:

PRP TEDAVİSİ NEDİR?

"PRP trombositten varl?kl? plazmadır. Hastanın kendi kanından hazırlanmaktadır ve hasarlı dokulardaki iyileşmeyi başlatmak, düzenlemek için kullanılan başarılı bir tedavi yöntemidir. Hastadan 10 ila 60 cc arasında kan alınır ve ayrıştırılarak trombositten varl?kl? plazma elde edilir. İstenmeyen kısımlar atılarak elde edilen trombositten varl?kl? plazma, hasarlı dokulara ve diz eklemi içine enjekte edilir. Ayrışma süresi de kite göre değişmekle birlikte ortalama 10 dakikadır. İşlemden derhal sonra tedavi edilecek bölgeye uygulama yapılır.

Trombosit hücreleri gövde dokularında bir zedelenme olduğu vakit ilk etapta o bölgeye çökerek pıhtılaşmayı ve kanamanın durmasını sağlar. Daha sonrasında içerdikleri birtakım büyüme faktörleri sayesinde o bölgede doku tamirini başlatır. Hasarlanan mafsal veya kas bölgesine göre 1 hafta veya 15 gün arayla 2 ila 5 seans arası tedavi uygulanabilir. PRP'den evvel ve sonra uygulanan manuel tedavi PRP etkinliğini artırır."

'ALERJİ VE YAN ETKİ RİSKİ YOK'

Aktif enfeksiyon, kanama bozuklukları, kan sulandırıcı ilaç kullanımı, gebelik ve emzirme gibi durumlarda tedaviyi önermediklerini vurgulayan Dr. Tuba Çelebi, "Enjeksiyon sonrası 1 ila 3 gün ağrılarda artma olabilir. Ağrı kontrolünün sağlanmasında müsait medikal tedavi hekim kontrolünde düzenleniyor.

1 haftadan sonra ağrıda azalma beklenmekle birlikte PRP tedavisi sadece hastanın kendisine uygulanabilir. İçine yabancı bir madde ek edilmediğinden PRP tedavisinin alerji ve yan tesir riski neredeyse yoktur" dedi.