PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hafızayı Geliştirmek İçin Neler Yapmak Gerekir?


Elif
08.Ocak.2019, 23:58
Hafıza, hayatımızda yaşadığımız saklamak istediğimiz veya istemediğimiz her şeyi mecburi olarak saklamaktır. Hafızamız gün geçtikçe bedenimiz gibi yaşlanıyor ama irkilmeyin eğer ki dış etkenlerden dolayı hafıza kaybı yaşanmadığı sürece hafızamızda saklı olanları tamamen unutmak pek olas? değildir.Sadece onları kesik kesik hatırlarız.

Hafızamızda saklı bilgileri,anıları biraz daha canlı tutmak için neler yapmamız gerekiyor?
Öncelikle en önemlisi kendimize inanmak yani özgüven.Unutmayın ki kendinize inandığınız sürece her şeyi başarabilirsiniz.Hafızanız açısından da ona inanın ! Sizin gelişmeye yatkın bir hafızanız var. Zor bir tecrübe ama müspet sonuç, arada bir diğer elinizi kullanın.Örneğin yazı yazarken,diş fırçalarken yada bir şeyleri tutarken sağ eliniz yerine sol, sol eliniz yerine de sağ elinizi devreye sokun!

Hayal kurmak bilincimizi ayr?m ettiğimiz zamandan itibaren ölene kadar bizimle olan bir yetenektir aslında.Hayalperest olmayabilirsiniz ama mutlaka dü? kurarsınız öyle değil mi? Hafızayı geliştirmek içinde bir tık daha ilerleyin ve dü? kurarken kurduğunuz hayalin inceliklerini de göz önüne getirmeye çalışın! Zihin egzersizi gibidir zorlu ve eğlenceli mükemmel uyum.


Anıları takvimlerde işaretlemeye bir dur deyin.Onları renkler,şarkılar,mevsimler veya alfabemizdeki harflerle anımsayın.Bu şekilde günlük hayatınızda kullandığınız renklere,şarkılara,mevsimlere,harflere anılar kazınacak ve onları daha rahat hatırlayacaksınız. Ayr?m etmişsinizdir ki bulmaca çözen insanlara kıyasla sizin onların konuşmalarına pek mana veremezsiniz bunun sebebi sözcük dağarcığı.Siz bulmaca çözmüyorsanız, denemekte fayda var.Bulmaca hem sözcük dağarcığını geliştirir hemde zihin için ilaç gibidir.

Bitkisel bir çözüm: Gingko !

Gingko hafızayı kuvvetlendirmede mükemmel denecek kadar faydalı bir bitkidir.Çayını kullanabilirsiniz.Ayrıca alzheimer hastalarına da iyi geldiğinizi söylemek gerekir. Zihin çalıştıran oyunlar tercih edin.Sudoku,mantık soruları…

Yedikleriniz çok önemlidir,hafızanız için de. Teknoloji teknoloji teknoloji her yerde, yetmedi mi ? Arada bir uzaklaşın telefonu,televizyonu,bilgisayarı,mikrodalgayı bile fişten çıkarın!
Yaşamınızı yazın bir gün içinde neler yaptığınızı mesela.Belki de hayatınız iyi bir roman. Çabuk unutuyorsanız not almayı deneyin, tez zamanda işe yarar. Dışarı çıkın,oksijen alın,yürüyüşler yapın,koşun. Kendinize vakit ayırarak uyuyun rahat bir gece geçirmezseniz rahat ve verimli bir gün de geçirmezsiniz.

Hayatın tadını çıkarmayı asla ihmal etmeyin.Çalışmadan bunaldığınız an üstüne gitmeyin eğlenmek herkesin hakkı. Defalarca okuyun,tekrar edin ama öğrenme yoksa hatırlamak da imkansıza yakındır.Eski bilgileri yine etmek kesiklikleri zorlaştırır. İsimleri hatırlamak konusunda sıkıntı yaşamamak için yeni tanıştığınız kişiye ismi ile hitap etmelisiniz. Stres her şeyi menfi etkiler hafızayı da.Stresten ?rak durmalısınız. Hatırlamanız gerekenleri kategorilendirin, alış-veriş listesinde almanız gerekenlerden başlayabilirsiniz. Gündelik hayatta en sık kullandığınız eşyaları aynı yere koyun.Böylece her defasında otomobil anahtarınızı veya cüzdanınızı aramazsınız. Vakit vakit kendinizi ve düşüncelerinizi unutun ! Sorgulamadan anı yaşayın ‘oh’ diyeceksiniz.

Görsel veya işitsel hafıza çeşitlerinden hangisi sizin? Öğrenin. Ve öğrenme işlemlerinizi onlara müsait gerçekleştirin.Örneğin işitsel hafızanız kuvvetli ise ritimlerle öğrenin. Son ve acı bir teklif eğer hafızanız sizi rahatsız edecek boyutta ise sebebini öğrenin belki psikolojik belki bir travma ama buna kendinizi hazır hissettiniz de uygularsanız acele toparlanırsınız. Rabbimiz bize nice nimetler vermiş beyin ve hafıza da bunlardan.Sorunlarınızı yok edemezsiniz hafızanızdan şikayet etmeyin de önerilerimi bir daha okuyup not etmeli ve yeni bir çizgi çekmeyi denemelisiniz.
Alıntıdır.