PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Geçmeyen ağrılara dikkat


Elif
08.Ocak.2019, 23:58
Geçmeyen ağrılara dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Levent Arslan, omuz ağrılarıyla ilgili bilgiler paylaşırken, tedavi edilmeyen ağrıların kalıcı hasarlara yol açtığını belirtti.

İHA'nın haberine göre; omuz eklemi, diğer eklemlere göre kas dengesinin daha mühim olduğu hususi bir eklem. Bu yüzden stres iç kas dengesini bozan birçok unsur omuz ekleminde kronik ağrıya sebep olabilir. Bu ağrılar tedavi edilmezse sıkışma sendromu ve mat omuz gibi daha a??rba?l? ve tedavisi zor hastalıklara yol açabilir. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Levent Arslan, omuz ağrılarıyla ilgili mühim bilgiler paylaştı.

Omuzun sıkışma sendromu hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Levent Arslan, ''Özellikle 40 yaş ve üstü kadınlarda, cam silmek ve yüksek dolaplardan eşya almak gibi ufak zorlamalar sonrası görülen bir hastalıktır. İlk ortaya çıkan belirtiler, omuzu kullanırken ortaya çıkan ağrı olmakla beraber zamanla devinim kısıtlılığı ve istirahat ağrısı hatta gece ağrısı gelişebilir'' dedi.

''SIKIŞMA SENDROMU TEDAVİ EDİLMEZSE KASLARDA YIRTILMA OLUŞUYOR"

Sıkışma sendromunda sıkışan doku sanılanın aksine sinir değil omuzu yana doğru kaldıran kastır diyen Yrd. Doç. Dr. Arslan, ''Bu yüzden sıkışma tedavi edilip ortadan kaldırılmazsa bir süre sonra bu kasta yırtılma meydana gelebilir ve bu vaziyet tedavi sürecinin uzamasına yol açabilir. Tedavide gaye sıkışmayı ortadan kaldırıp ağrıyı geçirmek ve muhtemel bir kas yırtılmasını engellemektir. Bunun için ilk başvurulan metot ilaç ve fizik tedavi uygulamalarıdır. Yetersiz kalması durumunda omuz içi enjeksiyon uygulamaları yapılır. Bu uygulamalarda seçenekler steroid (kortizon) ve PRP uygulamalarıdır.Tüm bu yöntemlere rağmen sıkışma ortadan kaldırılamıyorsa veya yırtık gelişmişse cerrahi tedavi seçeneklerine başvurulur'' ifadelerini kullandı.

OMUZ SIKIŞMALARINDA ALTIN STANDART OMUZ ARTROSKOPİSİ

Cerrahi tedavi olan omuz artroskopisi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Arslan, ''Son yıllarda omuz ile ilgili hastalıkların cerrahi tedavisinde altın standart omuz artroskopisidir. Omuz artroskopisinde mafsal çevresine ufak kesiler yapılarak omuz içine kamera ve hususi el aletleri ile girilir, sorunlar saptanır ve aynı seansta müdahale edilerek sorunlar giderilir. Omuz artroskopisinin en mühim avantajları, ufak kesilerle işlemin yapılmasından dolayı çok az iz kalması ve enfeksiyon riskinin minimum olması, sağlam dokuların az ziyan görmesi nedeniyle iyileşmenin daha hızlı olması ve bu sayede normal hayata dönüşün daha acele olmasıdır'' diye konuştu.

LABRUM YIRTIĞINA DİKKAT!

Omuz yaralanmalarında labrum yırtığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Arslan, ''Labrum, omuz eklemini çepeçevre saran ve omuzun yerinde durmasını sağlayan en mühim yapıdır. Omuzun akut yaralanmalarına sıklıkla sporla uğraşan genç bireylerde rastlanmaktadır. Basit yaralanmalarda omuz istirahati, ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar ve aralıklı buz uygulama genellikle yeterli olmaktadır. Omuzun en mühim akut yaralanmalarından biri omuz eklemi çıkığıdır. Sıklıkla şiddetli bir travma sonrası görülen omuz çıkığında mutlaka manyetik rezonans (MR) tetkiki yapılmalı ve beraberinde labrum yırtığı olup olmadığına bakılmalıdır. Labrum yırtığı yok ise belirli bir süre omuz dinlendirilmesini takiben fizik tedavi uygulamaları ile tedavi tamamlanır. Labrum yırtığı varlığında tedavi seçeneği yırtığın artroskopik olarak dikilmesidir. Aksi halde daha ufak travmalarda tekrarlayan omuz çıkıkları gelişir ve bu vaziyet a??rba?l? ağrılı durumlara ve işgücü kaybına yol açar'' şeklinde konuştu.

Omuz ağrılarının omuz ekleminin kendisinden kaynaklanabileceği gibi yansıyan ağrı şeklinde de karşımıza çıkabileceğini önemle vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Arslan, ''Bu duruma en sık boyun fıtıklarında rastlanır. Boyundan çıkıp omuza gelen sinirlerde bası olması durumunda omuz ağrısı ortaya çıkmaktadır. Dikkatli bir muayene ile bu ayrım yapılabilmekle birlikte, genellikle görüntüleme yöntemlerinden de faydalanıyoruz'' dedi.