PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çil, Çil Nedir, Çiller Neden Çıkar, Çiller İçin Bitkisel Çözümler Nelerdir?


Elif
08.Ocak.2019, 23:57
Çil, Çil Nedir, Çil Sebep Oluşur, Çil Tedavisi Nasıldır?


Çil, güneşe maruz kalma sonucu oluşan minik lekelerdir. Çoğunlukla açık ten renkli kişilerde görülür. Güneş ışınlarına maruz kalma ile melanin pigmenti artarak birikir. Melanin pigmenti deriyi güneşin zararlı etkilerinden korur. Melanin, hususi hücreler tarafından üretilir. Çil oluşumunda melanin üreten hücrelerde artış vardır. Bazı insanların çil li olması ırsidir.
Yanaklar, burun, kollar, omuzlar ve üst gibi gövdenin daha çok güneş gören üst bölgelerinde görülür. Çil ler 1-2 yaş gibi ufak çocuklarda da görülebilir.
Güneşin az olduğu kış aylarında pigment üretimi daha az olduğundan, çil oluşumu azdır. Daha çok ilkbahar ve yaz aylarında çil oluşumu artmaktadır.





Çil Bulgu, Çil Belirti, Çil Yakınmalar?

Çil ler, sarımsı kahverengi, kırmızı veya siyahımsı renkte olabilir. Güneş gören gövde kısımlarında görülür. Bir kişinin çil lerinin rengi genellikle aynıdır. Farklı kişilerde ise farklı renklerde görülebilir. Kışın çil lerin rengi açılır veya kaybolur.
Çillerin iki esas tipi vardır: Kolay çil ler ve güneş yanığı çilleri. Kolay çil ler genellikle tam yuvarlak ve ufak çivi başı büyüklüğündedir. Güneş yanığı çil leri ise genellikle koyu, düzensiz, pürüzlü kenarlara sahip ve bir kalem silgisinden daha aka olabilir. En ağır güne ani çil leri sırt ve omuzlarda daha sık görülür.

Çiller için Tıbbi Tedavi Nelerdir?

İlkbahar ve yaz aylarında güneş koruyucu kremler güneşten koruyan kıyafetlerle tedbir alınmalıdır.
Beyazlatıcı veya soldurucu kremler yararlı olabilir. Hidrokinon ve kojik asit içeren reçetesiz satılan ürünler ilk adımda kullanılabilir. %2 veya daha çok hidrokinon içeren ürünler hekim önerisi ve reçetesi ile kullanılmalıdır. Bu ürünlerin aylarca düzenli ve devaml? uygulanması çil lerin azalmasına yardımcı olabilir. %3-5 traneksamik asidin çil ler üzerine 12 hafta süresince günlük uygulanması da çil lerin solmasına yardımcı olmaktadır. Beyazlatıcı veya soldurucu kremler kullanılırken yararın artırılması için güneşten kaçınmalı ve güneş koruyucu ürünler kullanılmalıdır.
Retinoidler de çil lerde yararlıdır. Bazen başka soldurucu kremlerle birlikte de kullanılabilir. Tretinoin, tazaroten ve adapalen gibi retioidler birkaç aylık bir süre içinde devaml? olarak uygulandığında çil lerin azaltılmasında yardımcı olabilir.
Kriyoterapi, muayenehane ortamında sıvı nitrojen ile çil lerin dondurulması işlemidir. Çil lerin bazı türlerinin tedavisinde kullanılabilir. Az sayıdaki çil lere yararlı olabilir. Tüm çil lere uygulanması veya tüm çil tiplerine uygulanması olas? değildir.
Lazer tedavisi çil lerin azaltılmasında veya soldurulmasında en çok fayda sağlayan yöntemlerdendir. Kriyoterapi gibi, lazer tedavisi de yüksek başarı oranı bulunan, yara izi veya ten renk değişikliği riski düşük olan kolay ve güvenli bir işlemdir.
Kimyasal peeling, yani soyma işlemi de çil leri veya düzensiz renk değişikliklerini hafifletmede yardımcı olabilir.

Diyet Değişiklikleri

Vücudun antioksidan kapasitesini desteklemek için C vitamininden varl?kl? gıdalar tüketilmelidir. Turunçgiller, ıspanak, kivi ve yeşil yapraklı sebzeler günlük tüketilmelidir. Kivi, portakal, bir fincan taze ıspanak, üzerine yarım çay bardağı badem sütü katılarak blendırda karıştırılır; böylece cildi destekleyen kahvaltılık me?rubat hazırlanır ve günün yıpratıcı etkilerine hazırlanılabilir.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Güneş gören gövde bölümlerine SPF (güneş koruma faktörü) 50 olan organik güneşten koruyucu kullanılmalıdır. Geniş kenarlı şapkalar kullanılarak yüz güneş ışığından korunmalıdır. Güneşten koruyucu elbise (gömlek, uzun kollu, uzun pantolon) giyilmelidir. Güneşli havalarda güneş ışığının dik geldiği 10.00-16.00 saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır. Güneşli havalarda kapalı ve gölgeli alanlarda vakit geçirilmelidir.
Çocuklar ve 18 yaş altı gençler güneşte daha çok vakit geçirilmesi nedeni ile güneş ışığının zararlı etkilerine daha çok açıktır. Çocukların bu konuda eğitilmeleri gereklidir.
Vücuttaki antioksidan savunma sistemini tüketen ve cildin yaşlanmasını hızlandıran sigara tüketilmemelidir.
Önerilen Besin Takviyeleri
Sağlıklı ten için A, B kompleks vitaminleri ve C vitamini ile esansiyel yağ asitleri (keten tohumu, evening prinırose yağı) takviyesi önerilir.

Çiller için Önerilen Bitkisel İçerikli Takviyeler Nelerdir?

Tarçın kabuğu, gotu kola yaprağı (centella asiatica), demirhindi meyvesi (tamarindus indica), kara zerdeçal kökü (curcuma caesia) veya felfelek palmiyesi tohumu (areca catechu) gibi doğal ürünlerin herhangi birinden hazırlanan kremlerin topikal uygulanması ile ciltte pigment oluşumunda azalma, cildin elastikiyetinde, neminde ve yağ içeriğinde artış elde edilmektedir.
Maydanoz, güneş ışığının ciltte yaptığı iltihabi reaksiyonu ve hasarları azaltmada yardımcıdır. Bir çorba kaşığı sıkılmış maydanoz suyu ile bir çorba kaşığı limon suyu karıştırılarak çil ler üzerine sürülür, 20 dakika beklenir ve yıkanır.
Toz tarçın ve limon suyundan elde edilen karışım ile yapılan maske çil lerin açılmasında yardımcı olurken, cilde sağlıklı ve pürüzsüz bir manzara kazandırabilir. 50 gram toz tarçın ile taze sıkılmış bir limonun suyu bir kapta iyice karıştırılır. Daha sonra ciltte iz veya çil olan bölgelere sürülerek 20 dakika beklenir, soğuk suyla temizlenir.
Aloe vera, cildin pürüzsüz, kırmızı ve parlak görünmesine yardımcı olmaktadır. Ten lekeleri ve çillerde yararlı olabilmektedir. Gece yatmadan evvel çillerin üzerine yedirilerek ince bir tabaka halinde aloe vera jeli sürülür. Sabah kalkınca yıkanır. Haftada 3 kere yapılması ile haftalar sonra çillerin renginde açılma elde edilir, ayrıca cildin daha sağlıklı görünmesi sağlanır.
Yumurtanın içerdiği lesitin maddesi ciltten doğal maddelerin emilimini artırmada yardımcı olur. Bal, içerdiği antioksidan bileşenler ile cildi destekleyen doğal ürünlerdendir. Bir çorba kaşığı bal ile bir tane çırpılmış yumurta iyice karıştırılır. Ciltte renk koyuluğu ve çil olan bölgelere srülerek 30 dakika beklenir, evvel ılık daha sonra da soğuk suyla yıkanır. Haftada 3 gün birer kere uygulanır.
Çilek, antosiyaninden varl?kl? yapısıyla güneş ışığına bağlı ten hasarını azaltır. Sitrik asit içeriği ile çillerde yararlı olabilir. 3-4 tane çilek iyice ezilir ve çillerin üzerine uygulanır, 5 dakika sonra yıkanır.
Resveratrol ve E vitamini cildi destekleyen, canlılığını sağlayan ve renk koyulaşmasını, lekeleri azaltan doğal bileşenlerdir. 10 tane kırmızı üzüm iyice ezilir ve içine E vitamini kapsülü boşaltılarak karıştırılır. 20 dakika sonra soğuk suyla yıkanır. Haftalarca düzenli olarak kullanılmalıdır.
Patlıcan, içerdiği bileşenlerle çile sebep olan melanin pigmentinin yapılmasını azaltır. Taze patlıcan ince dilimlenir ve dilimler çilli sahalara dairevi hareketlerle çevrilerek 10-15 dakika uygulanır. Günde bir defa, 2 hafta uygulama yapılır.
Yoğurt, içine çeşitli doğal maddeler katılarak cildi destekleyen ve daha canlı, parlak görünmesini sağlayan maske yapılmasını sağlar. İki çorba kaşığı yoğurdun içine bir kapsül E vitamini boşaltılır ve karıştırılarak çilli bölgelere sürülür, 5 dakika sonra yıkanır.
Nar, elajik asit, C, E vitamini ile çinko ve selenyum gibi antioksidan maddelerden zengindir. Çillenmeye ve yaşlanmaya sebep olan güneş ışığının ten hasarını azaltır. İlaç kullanmayanların günde bir bardak nar suyu tüketmesi ten sağlığını destekler.

Kompres Uygulamaları

• Turp, cildi destekleyen doğal bileşenler içerir. Turp soyulduktan sonra ezilir, yulaf ezmesi ve limon suyu ile iyice karıştırılarak çiller üzerine kompres yapılır. 15 dakika sonra yıkanır.
• Salatalık, melanin pigmentinin yapılmasını azaltarak ten rengini açıcı özellik taşımaktadır. İki tane salatalığın suyu sıkılarak çilli bölgelere sürülür ve 10 dakika sonra yıkanır.
• İncir meyvesinin %4 oranında konsantresini içeren kreminin kullanılması 8 haftalık uygulama sonunda ciltte renk koyuluğu, çil, karışıklık ve akneye karşı fayda sağlanmaktadır.
• Badem yağı E vitamini, B2 ve B6 vitamini içeriği ile cildin güneş ışığına bağlı hasara uğramasını ve yaşlanmasını azaltmaya yardımcıdır. Badem yağı günde 10-15 dakika masajla hafifçe ovalanarak çillerin üzerine sürülür, 2-3 hafta uygulanır.
• Jojoba yağı ten sağlığı için çok yararlı olup cilde yararlı diğer maddeler ile güneş koruyucu ürünlerin cilde daha çok nüfus etmesini sağlar. 2 tatlı kaşığı jojoba yağı, yarım tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir kapsül E vitamini karıştırılır. Karışımdan çillerin üzerine sürülerek 15 dakika beklenir. Sonrasında yumuşak, pak bir bez ile yağ silinerek su ile yüz yıkanır.
• Kuşburnu, melanin pigmentinin oluşumunu sağlayan tirozinaz enziminin etkisini engeller. Ağız yoluyla kullanıldığında ciltte renk açılmasını sağlayabileceğine dair çalışmalar vardır. Kuşburnu çekirdeği yağı da içerdiği antioksidan maddeler ile cildin desteklenmesinde yararlı olabilir.
Alıntıdır.