PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Fermente Süt, Kronik Gastriti Önleyebilir mi?


Elif
08.Ocak.2019, 23:56
Fermente Süt, Kronik Gastriti Önleyebilir mi?

Asetil salisilik asit (ASA) tüketimi nedeniyle ortaya çıkan gastrit, dünya çapında sıkça görülen bir rahatsızlıktır.

Günümüze kadar probiyotik gıdaların ishalden, irritabl bağırsak sendromuna kadar pek çok sindirim sistemi rahatsızlığı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Buna rağmen probiyotiklerin gastrik hastalıklar üzerindeki etkisini araştıran araştırmalar yapılmamıştır.

Probiyotik gıdaların sindirim sistemi üzerindeki müspet etkileri sadece içerdiği bakterilerin kendisinden kaynaklanmamaktadır. Fakat bu bakterilerin var gıdaları parçalarken oluşturduğu ara ürünler, faydalı etkilere neden olabilmektedirler. Örneğin probiyotik gıdalarda bulunan bazı bakteri suşları eksopolisakkaritler (EPS) gibi metabolitler üretmektedirler. Bu EPS adlı polimerlerin ise bağışıklık sisteminin yanıtını değiştirerek, anti-ülser tesir gösterdikleri bilinmektedir.

"World Journal of Gastroenterology” adlı dergide yayımlanan bir çalışma sonucunda aşağıdaki veriler elde edilmiştir: Yapılan araştırmada "S. Thermophilus CRL 1190” adlı bakteri suşuyla fermente edilmiş sütün ve bu bakterinin oluşturduğu EPS’nin, farelerdeki bağışıklık sisteminin yanıtını değiştirerek, mide içindeki mukus tabakasının kalınlığını arttırdığı ve bu sayede kronik gastrit ve ülser gibi birçok hastalığa karşı koruyucu tesir gösterdiği ortaya çıktı. Bahsedilen fermente sütün koruyucu etkisine bakıldığında, sıkça reçete edilen bir proton pompası olan "omeprazol”e e? tesir gösterdiği görüldü.

Bu araştırmanın sonucunda fermente sütün, ASA ile ilişkili gastritin tedavisi için doğal bir alternatif olabileceği görüldü.