PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kışın Hasta Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Elif
08.Ocak.2019, 23:56
Kışın Hasta Olmamak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Karlı ve soğuk havalarda hepimiz kalın kalın kıyafetler giyeriz. Bu kıyafetler çoğunlukla yünlü ve boğazlı olur. Oysa dışarı ne kadar soğuksa içerisi o orantıda ısıtıldığı için işyerleri (devlet daireleri, bankalar başta olmak üzere) bunaltıcı şekilde sıcak olacaktır. Aşırı kalın giydiğiniz kıyafetler sizi hem bunalacak hem de terlemenizi sağlayacaktır. Terlemiş aşırı ısınmış bedenle tekrardan evinize dönmek için yolla çıktığınızda hastalıklara davetiye çıkarmış olacaksınız. Oysa üst üste ince kıyafetler ile kalın giyinirseniz. İş yerinde bunaldıkça üstünüzü inceltebileceğiniz için dışarı ve içeri arasındaki aşırı sıcaklık farkı sizi sıkıntıya sokmayacaktır.

Baş, eller, burun, kulak en duygulu ve acele üşüyen yerlerimiz olduğu için buraları sıkı tutmak önemli. Kalın kulaklarınızı örten yâda extra kulaklıklarla kulak ve başımızı korumamız faydalı olacaktır. Çünkü uzun süre soğukta kalıp bu bölgeleri ısıtamadığımızda üst solunumu sıkıntıya sokacak a??rba?l? rahatsızlıklar yaşayabiliriz.

Önemli bir detayda karda kaymadan yürümek. Giydiğimiz ayakkabının tabanının kalın ve tırtıklı olması gerekiyor. Kışın en sık yaşanan kazalar, karda düşerek bir yerlerimizi kırmamız. Çok hızlı olmadan ufak adımlarla yürümeye ve ellerimizin dolu olmamasına yâda cebimize koymamaya itina göstermemiz gerekiyor. Yaşlılar mümkünse bu havalarda dışarı çıkmamayı tercih etsin mecburi bir vaziyet varsa bir refakatçi ve baston eşliğinde çıkmaya itina göstersinler. Yaşlılar, tansiyon ve yürek hastaları için mühim bir riskte aşırı sıkı giyinmeden kaynaklı kılcal damar sıkışması tansiyonu yükseltecektir. Bu riski göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Bu havalarda beslenmemize extra itina göstermeliyiz.
Yeterince sıvı tüketmeye dikkat etmeliyiz çünkü soğuk nedeni ile daralan kılcal damarların üzerine birde sıvı eksikliği eklendiği vakit burun ve gözyaşı ile mikroplar dışarı atılamayacak buda vücudun mikropla olan mücadelesini zora sokacaktır.
Yemeklerde sıcak çorba içmek gün içinde çay ve kahve yerine, nane limon, ıhlamur adaçayı, zencefil çayı, kuşburnu tüketmek faydalı olacaktır.
Alkol ve sigara soğuk çarpması ve donma riskini artırdığı için bunlardan ?rak durmak gerekiyor.
C vitamininden varl?kl? portakal, mandalina, nar, ayva (kabuklarını elma ile kaynatıp içebilirsiniz), yeşilbiber, roka, tere vb. yeşil yapraklı besinler bağışıklık sistemini güçlendirecektir. Günde 3-5 porsiyon meyve tüketilmeli.
Deniz ürünlerinde bulunan selenyum direnci artırır. Ayrıca eskilerinde dediği gibi kar yiyen balık daha lezzetli olacak damak zevkinize de hitap edecektir.
Fındık, ceviz, badem enerji verecektir.
Süt, yoğurt, kefir vb. süt ürünlerini tüketmeye itina göstermeliyiz.
Bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olması gereken bu havalarda günlük uyku ihtiyacımızı tam olarak karşılayacak ölçüde uyku uyumamız gerekmekte.