PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kobe Depremi, Kobe Depremi Ne zaman Oldu?


BudulgaN
08.Ocak.2019, 23:08
Kobe Depremi, Kobe Depremi Ne vakit Oldu? Kobe Depremi, Kobe Depremi Nerede Oldu?

Büyük Hanshin depremi ya da kamu arasında da daha bilinen adıyla Kobe depremi; Asya-Pasifik ülkelerinden Japonya’da gerçekleşmiş aka bir depremdir. 17 Ocak 1995 tarihinde Japonya’nın Kobe şehrinde gerçekleşmiş olan bu zerzele beraberinde binlerce insanın ölümüne yol açmıştır. 17 Ocak günü mahalli saatle sabah 05:46’da gerçekleşmiş olan Kobe depremi, Richter ölçeğine göre 6,9 büyüklüğünde gerçekleşmiş ve bölgede a??rba?l? bir yıkıma neden olmuştur. Kobe’de gerçekleşen ve yerin 17,6km derininde gerçekleşmiş olan Kobe depremi, Japonya tarihinde gerçekleşmiş olan en şiddetli depremler arasına girmiştir. Japonya’yı boylu boyunca sarsmış olan Kobe depremi, dünyada tarihine de geçmiştir. Dünya tarihi boyunca gerçekleşen bir zerzele ilk kere bir gökdelenin yıkımına yol açmıştır. Japonya ekonomisinin de bel kemiğini kıran Kobe depremi, Japonlar içinde çok a??rba?l? bir ekonomik krizi de beraberinde getirmiştir. Japonlar bu yüzden 20. yüzyılı Kobe depremi sebebiyle kayıp yıl olarak lanse ederler. Öyle aka bir yıkım yaşanmıştır ki bu depremle, yaklaşık 200 milyar dolarlık bir hasar oluşmuştur ki, bu o devre için günümüze göre çok yüksek bir meblağdır.


Deprem sonrasında yapılan araştırmalar depremin yekün 6,434 kişinin yaşamına mal olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra 43,792 kişi de yaralanmıştır. Bu yaralılar arasında durumu çok ağır olanlar ve hatta uzuv kayıpları yaşayanlar da mevcuttur. Ayrıca depremin yol açtığı bölgesel felaket sonrasında Kobe’de ziyan gören yapılar yine onarılamayacak kadar hasarlı olduğundan 310 bin kişinin bölgeyi terk etmesi sonucunu da doğurmuştur. Japonya’nın en mühim şehirlerinden biri olan Kobe’nin nüfusunun yaklaşık 1,5 milyon olduğu düşünülürse, 310 bin kişinin bölgeden ayrılması depremin büyüklüğünü gözler önüne sermektedir. Japonya tarihi incelendiğinde ülkenin bu güne kadar resmi kayıtlara geçmiş en ölümcül depremi 1923 yılında yaşanmıştır. Aka Kanto depremi olarak da anılan bu zerzele beraberinde yaklaşık 105 bin kişinin yaşamına mal olmuştur.

Japonya’yı derinden sarsan Kobe depremi sonrasında gerek yöre ülkelerden gerekse de ülkenin en me?hur ticari markaları finansal bağışta bulunmuştur. Şehir Japonya hükümetinin zerzele sonrasında hayata geçirdiği yenileme planı sayesinde kısa bir sürede yeniden inşa edildi ve eski günlerine art döndü. Bu depremle birlikte yapı mevzuatında da iyileştirmeye giden Japon hükümeti yeni yapılanmalara karşı çeşitli şartlar getirdi ve bu yapıların daha sağlam olmasını sağladı. Yaşanan her bir zerzele sonrasında kendisini geliştiren Japonya zerzele ülkesi olmanın zorluklarını her 10 ile 15 yılda bir ağır bir şekilde deney etse de her depremden yeni bir şeyler öğrenmeyi de başararak daha da güçlenmektedir