PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Maden İşçisi Artık Ferdi Kaza Sigortalı Olacak!


eXLove
08.Ocak.2019, 22:43
Kömür madeni şirketleri, işçilere kazalara karşı mecburi ferdi kaza sigortası yaptıracak. Sigorta şirketleri de sigorta poliçesini yapmakla mecburi kılındı.


HÜKÜMETİN İş Güvenliği Paketi’nde yer saha maden işçilerine mecburi ferdi kaza sigortası uygulaması yürürlüğe giriyor. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer saha Bakanlar Kurulu kararına göre, yer altı ve üstü kömür madenciliği faaliyetinde bulunanlar, tesislerinde istihdam ettikleri, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personel için meydana gelebilecek kazalara karşı ferdi kaza sigortası yaptıracaklar. Kömür madenciliği yapmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, sigorta poliçesi yaptırmadan veya yürürlükte bir sigorta poliçesi bulunmadan faaliyette bulunamayacak ve faaliyetlerine devam edemeyecek. Türkiye’de umumi mesuliyet sigortası branşında ruhsatı bulunan tüm sigorta şirketleri bu tip sigorta poliçesini yapmak zorunda tutuldu.

İş Güvenliği Güvenliği Eylem Paketi’ne göre sigortacılar madenleri denetleyip, işçileri sigortalayacak. Sigorta yapılmayan madenin faaliyeti durdurulacak.

İşçinin kaza sonucu vefat etmesi halinde ailesine poliçede yazan tutar kadar vefat tazminatı; sakat kalması halinde ise kendisine sakatlık tazminatı ödeniyor. Sigorta aynı zamanda limitler dahilinde hastane masraflarını karşılıyor.

Sistem nasıl işleyecek?

- Tüm maden işletmeleri, ölüm ve sakatlık risklerine karşı işçiler için ferdi kaza sigortası yaptıracak.

- Sigorta mecburi olacak ve primini işveren ödeyecek.

- Sigorta yıllık olarak yapılacak.

- Sigortanın prim ve teminat tutarlarını Hazine belirleyecek.

- Sigorta şirketi, 6 aylık ya da bir yıllık sürelerle sigorta yapacağı madeni, başta iş ve işçi güvenliğine yönelik tedbirler olmak üzere detaylı denetleyecek.

- Denetimi ise madencilik alanında uzman eksperler ya da tekrar konusunda uzman denetçiler yapacak.

- Maden işletmesi, denetimden geçer ve sigorta da yapılırsa faaliyete devam edecek. Aksi halde faaliyeti belirli süreliğine durdurulacak. Süre sonunda lüzumlu tedbirler alınmamışsa faaliyete devam edemeyecek.

- Yeni açılan madenlere de kontrol sonrası sigorta yapılırsa etkinlik ruhsatı verilecek.

Vatan