PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Vergi şokuna seçim molası


eXLove
08.Ocak.2019, 22:43
2012 kasım ayında 14 il büyükşehir belediyesi oldu. Büyükşehir olan bu illerde binlerce esnafın kolay usulden gerçek usulden vergilendirmeye geçmesi gerekiyordu. Ancak 6 Ağustos 2013 günü Bakanlar Kurulu enteresan bir karar aldı.

Bu mükelleflerin kolay usulden gerçek usule geçişi ilk “yerel seçimlere kadar” ertelendi. Böylece binlerce esnaf defter tutmamaya, KDV ve stopaj yükümlülüğü olmadan işlem yapmaya devam edecek. Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Ordu, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi oldu. 2013 yılının mart ayında da bir başka yasayla Ordu da büyükşehir listesine eklendi.

Büyükşehir sınırları içinde; motorlu taşıtların bakım ve onarımı ile uğraşanlar, lokanta ve benzeri yerleri işletenler, bakkal, kasap, manav, kırtasiyeci, manifaturacı, tuhafiyeci, kuruyemişçi, lokantacı, büfeci, kaportacı, araba tamircisi, oto elektrikçisi gibi mal alım satımı ile uğraşan esnafın daha maliyetli olan ‘gerçek usul’den vergilendiriliyor. Ancak ek düzenleme ile önceki vergilendirme sistemi 2013 yılının mart sonuna kadar geçerli olacak.