PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Borsa İstanbul Başkanı Turhan: Borsada Günlük İşlem Hacmi 18 Milyar Dolar


eXLove
08.Ocak.2019, 22:42
Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, borsada günlük işlem hacminin 1 Borsa İstanbul (BİST) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, borsada günlük işlem hacminin 1.8 milyar dolar olduğunu ve işlem gören şirketlerin piyasa değerinin 320 milyar doları bulduğunu söyledi.
Turhan, Dünya Elmas Borsaları Birliği Başkanlar Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de kriz dönemi de iç olmak üzere hiçbir vakit yabancı sermayeye kısıtlama, ek vergi getirme ya da yerli ile yabancı kapital arasında farkıl muamale girişimi yapılmadığını söyledi. Küresel ve Türk yatırıcılar arasında bir ayrım yapılmadığını dile getiren Turhan, tüm koşulların, mevzuat kuralları yerine getirildiği sürece aynı tutulduğunu kaydetti. Türkiye'nin Maastricht kriterlerinden öte bir performans gösterdiğini dile getiren Turhan, Euro Bölgesi'ndeki ülkelerin ise 2008 yılından beri bu kriterleri yerine getiremediğini kaydetti.
-"BÜTÇE AÇIĞI YÜZDE 2'NİN ALTINDA"-
Turhan, Türkiye'de bütçe açığının şu anda yüzde 2'nin altında olduğuna işaret ederek, "Bu durum, ekonomik performansın sebep bu kadar iyi olduğunu açıklıyor" dedi. Enflasyonda ise hafif bir artış olduğunu, Merkez Bankası'nın yüzde 5 düşürmeyi hedeflediğini söyleyen Turhan, Merkez Bankası'nın da dünyanın en iyileri arasında olduğunu söyledi.
-"TL EN AZ VOLATİLİTE SERGİLEYEN PARA BİRİMİ"-
Türk Lirası'nın değerine de değinen Turhan, "TL, gelişmekte olan ülkeler arasında, şu anda en az volatilite sergileyen nakit birimi" dedi. ürem oranlarının da düştüğüne işaret eden Turhan, "Bu ülkede yıllık ürem oranı yüzde 100 civarındaydı. Şu anda borçlanma maliyeti yüzde 6. ve beş yıla kadar da vade var. Vadede 10 yılın üzerine çıkmak isterseniz yüzde 7- 7.2 civarında. Ortalama borç vadesi hükümet için yüzde 5 ve üzerinde" dedi.
-"SON DERECE KARLI BİR BANKACILIK ENDÜSTRİSİ SÖZ KONUSU"-
Bankaların GSYH bakıldığında, bu oranın yüzde 100'e ulaştığını belirten Turhan, kapital yeterlilik rasyosunun yüzde 16 civarında olduğunu ve karlık karlılığının yüzde 15'de seyrettiğine açıklayarak, "Son radde karlı bir bankacılık endüstrisi söz konusu" dedi. Borsa İstanbul'un performansından da bahseden Turhan, borsada pay piyasasında günlük işlem hacminin 1.8 milyar dolar olduğunu açıklayarak, "Yıllık 2 trilyon dolar işlem hacmi var. Pay piyasasında işlem gören şirketlerin piyasa değeri 320 milyar dolar" dedi. Borsa İstanbul'un dünyanın en gelişmiş pazarı olma yönünde ilerlediğini söyleyen Turhan, borsanın yeni işbirliklerinden de bahsederek, "Yeni stratejik ortağımız, dünyada en gelişmiş küresel borsalardan biri olacak. Bunu da duyuracağız" dedi.