PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bakan Eker, Çukurcadan Gelen Öğrencileri Kabul Etti


eXLove
08.Ocak.2019, 22:42
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Doğu'da yayla yasaklarının olduğunu belirterek, "Çözüm süreci ile beraber yaylaların da hayvancılığa açılması söz konusu" dedi.


Bakan Eker, Hakkari Çukurca'daki Şehit Jandarma Üsteğmen Adnan Bahat Lisesi 9. ve 10. sınıf öğrencilerini makamında kabul etti.


Eker, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her köşesinin cennet gibi olduğunu anlat?m ederek, huzur ve itimat ortamının sağlanması, Türkiye'nin her yerinde altyapının geliştirilmesi, ulaşım imkanlarının sağlanması, ekonomik faaliyetlerin hızlanması ve beraberinde daha çok kalkınma ve istihdamın oluşması için çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.


Eker, Yüksekova'da havaalanı yapımının devam ettiğine dikkati çekerek, "Bu y?l bitecek inşallah" dedi.


Bir öğrencinin devlet büyüklerinin Çukurca'ya gelmediğini belirtmesi üzerine Eker, geçen y?l Çukurca'nın üzerinden helikopter ile geçtiğini anlattı. Bakan Eker, öğrencilere "Eğer mektep olarak bir faaliyet yaparsanız geliriz" sözünü verdi.


Bakan Eker, bir öğrencinin "Hayvancılığı nasıl geliştirebiliriz-" sorusuna, hayvancılığı destekleme ve teşvik politikalarıyla daha iyi bir noktaya getirmek için gayret içinde oldukları yanıtını verdi.


Doğu'da yayla yasaklarının olduğuna işaret eden Eker, "Yayla yasakları olunca orada hayvancılık yapılamıyordu. Çözüm süreci ile yaylaların da hayvancılığa açılması söz konusu. Türkiye'de son bir kaç yıl içerisinde gerek büyükbaş gerek küçükbaş hayvancılıkta çok mühim gelişmeler oldu. Türkiye'nin sığır varlığında yüzde 40'ın üzerinde artış var. Biz hayvancılık yapanlara hem faizsiz kredi veriyoruz hem kurdukları birlik ve kooperatiflere destek veriyoruz hem Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki 15 vilayete hususi teşvik paketi veriyoruz" diye konuştu.


Eker, Türkiye'nin süt üretiminin 10 yıl içinde 8 milyon tondan 17 milyon tona çıktığını belirterek, kırmızı et üretiminin de 420 bin tondan 915 bin tona yükseldiğini bildirdi.


Türkiye'nin yekün otlak varlığının yüzde 41'inin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğuna vurgu yapan Eker, şöyle devam etti:


"Buralardan daha iyi istifade etmemiz için bu yaylaların hayvancılığa açılması lazım. Bu da nasıl olacak- Güvenlik sağlandığında, barış olduğunda, huzur sağlandığında insanlar bu yaylalara giderek hayvancılık yapabilecekler. o vakit hem işsizlik azalır hem Türkiye zenginleşir kalkınır."


-"Türkiye, GDO'lu gıda bakımından güvenli bir ülke"-


Eker, bir öğrencinin "GDO'lu ürünlerle ilgili bilgi verebilir misiniz-" sorusuna, Türkiye'de gıda amaçlı GDO'lu mahsul üretiminin ve ithalinin yasak olduğu cevabını verdi.


Türkiye'nin GDO'lu gıda bakımından güvenli bir memleket olduğunu dile getiren Eker, "Bizim ülkemizde bizim koyduğumuz kurallar geçerli. Yazılan çizilen bazı şeyler oluyor. Onlar çoğunlukla gerçek dışı. O konuda hiçbir endişeye gerek yok" diye konuştu.


Eker, Bakanlığın Türkiye genelinde 30 bin personeli ile insanların sağlıklı gıda tüketmesi için çalıştığını anlat?m ederek, Türkiye'de 120'nin üzerinde laboratuvarın bulunduğunu, yılda 400 bin denetimin yapıldığını bildirdi.


-Mecliste süt ve ayran dağıtılacak-


Bakan Eker, yarın "21 Mayıs Dünya Süt Günü"nün kutlanacağına dikkati çekerek, öğrencilerin bu yaşlarda süt ve süt ürünleri tüketmeleri gerektiğini söyledi.


Okul sütü projesi ile ilköğretim öğrencilerine süt dağıtıldığını hatırlatan Eker, yarın Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) süt ve ayran dağıtacaklarını ve Dünya Süt Günü'nü kutlayacaklarını kaydetti.