PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Çin Piyasadaki Tüm Altını Topluyor


eXLove
08.Ocak.2019, 22:42
Son günlerde altın fiyatlarının düşmesiyle beraber bilhassa "yastık altı yatırımcı" adıyla tabir edilen insanlar yine yükseleceğini düşünerek altın almaya başladılar.

Biz de bilhassa son 10-15 yıldır yükseliş trendine giren altının yine yükselip yükselmeyeceğini ve sebep fiyatın devaml? yükseliş eğiliminde olduğunu ve bu günlerdeki düşüşünün geçiçi olup olmadığını Ekonomist Yusuf Giray Atan'a sorduk. Altın'ın devaml? yükselişinin ardında piyasadaki altınları toplayan Çin çıktı.

ALTININ YÜKSELMESİNİN SEBEBİ: ÇİN

Altın fiyatları sebep devaml? yükseliyor?

Konuya ilk olarak ekonomi politikasından başlamak gerektiğini düşünüyorum. Bilindiği üzere Çin döviz karşısında düşük değerde tuttuğu Yuan ile ihracatçılarına destek vermektedir. Devaml? yüksek olan d??sat?m oranı ile beraber ülkeye giren döviz sayesinde Çin'de a??rba?l? bir döviz artışı yaşanmaktadır. Çin, elindeki dövizleri altın rezervini arttırarak değerlendirmektedir.

Fiyatlar son günlerde sebep düştü?

Geçtiğimiz günlerde Çin'in yeni yıla girmesi ve bundan dolayı piyasalarının kapalı olması altın alımının durmasına sebep olmuş böylece uluslararası piyasalarda altın fiyatının düşmesine yol açmıştır. Ancak bunun yanında Fed'in varlık alımına son vereceği korkusu da altında aşağı yönlü bir seyir izlemesini tetiklemiştir.

Ancak piyasalarda her vakit güvenli liman olarak değerlendirilen altın fiyatlarındaki bu düşüşün önümüzdeki günlerde durmasını ve yine eski haline dönmesini bekliyorum.

Son yıllardaki hareketlilik neden?

Son 10-15 yılda biraz evvel bahsettiğimiz nedenlerin yanında İran'a uygulanan ambargo nedeniyle, başta Türkiye olmak üzere İran'dan petrol ve doğal gaz ithal eden ülkeler ödemelerini döviz olarak değil altın ile yapmak zorunda kalması, altına olan talep artışı etkisi göstermekte buda altın fiyatlarında yükselmeye sebep olmaktadır.