PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kredi kartı borcuna çözüm


eXLove
08.Ocak.2019, 22:42
Krizle beraber kart borçluları arttı. Bankalar da tüketici kredisi vermekten çekiniyor. Bu soruna hükümet bir formül buldu.
Kriz ortamında kredi batağına girmekten kaçındığı için titiz davranan bankalara AK Parti'den, kredisini ödeyemediği için zora giren vatandaşı kurtaracak, ‘Devlet garantili' yeniden yapılandırma formülü geldi.

AKP'de bir Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesinin Başbakan Tayyip Erdoğan'a sunduğu proje, vatandaşın kısa vadeli kredi borçlarının, yetkilendirilmiş bir halk bankası kanalıyla yapılandırılmasını öngörüyor. Proje ile bankaların da rahatlaması hedefleniyor.

DEVLET ARACILIK YAPACAK

Proje, hususi sektörün vatan dışı borçlanmalarında uygulanan ‘Hazine garantili kredi' sistemine e? bir özellik gösteriyor. Buna göre; devlet bu süreçte, kredi yapılandırmaları için bir halk bankasını yetkilendirecek. Yetkili banka, vatandaş ile alacaklı banka arasında aracılık apacak. Çözemezse krediyi devralacak. Böylece banka, kredi riskinden kurtulurken, reel sektörün de finansman sıkıntısı yaşamasının önüne geçilmiş olacak. Hazine, daha sonraki süreçte yetkili halk bankasından, devralınan kredinin karşılıklarını vadesi geldikçe isteyecek. Bu şekilde Hazine'nin borç yükü ilk anda artsa da, vakit içinde kapatılacak.

Proje nasıl işleyecek?

1. ADIM: Kredisini ödeyemeyen vatandaş ‘yetkili halk bankası'na gidecek.
2. ADIM: Yetkili halk bankası evvel vatandaşın mesele yaşadığı bankayla temas edip borcu yapılandırma girişiminde bulunacak.

3. ADIM: Banka bu başvuruya 48 saat içinde yan?t verecek.

4. ADIM: Yan?t menfi gelirse vatandaşın kredisi halk bankasına geçecek ve alacaklı halk bankası olacak. Banka borcu müsait şekilde yapılandıracak.

5. ADIM: Krediyi halk bankasına devreden hususi bankaya 24 ay vadeli hazine bonosu verilecek.

HERKES KAZANACAK

Milyonlarca borçlu vatandaş borcunu makul taksitlerle ödeyip kurtulacak. l Alacağını ö?renim edemeyen bankalar risklerini azaltacak. Borçtan kurtulan vatandaş harcama için fırsat bulacak, piyasalar rahatlayacak