PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Teog Son Dakika, Teog Yerine Gelen Sınav, Teog Yerine Gelen Sınav Nasıl Olacak, Teog Yerine Gelen Sınav Zorunlu mu?


Hulusi
08.Ocak.2019, 22:37
TEOG yerine gelen yeni sistemin neleri değiştirdiği Milli Eğitim Bakanı İsmet YIlmaz tarafından açıklandı. Liselere geçişte kullanılacak olan yeni sistemde nitelikli mektep sınavına katılım sağlamak istemeyen öğrenciler de bulunabilecek. Peki, TEOG yerine gelen sınav sistemi neleri beraberine getiriyor? İşte, liselere giriş sınavı hakkında TEOG yerine gelen sistem hakkında bazı detaylar

MİLLİ Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sisteminin kaldırılmasının ardından binlerce velinin heyecanla beklediği yeni liseye giriş sistemini dün katıldığı AA Editör Masası programında açıkladı. Yılmaz’ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

KOLAY SİSTEM: Çocuğu 6. sınıftan itibaren sınava hazırlayan değil de stresi azaltan, basit bir sistem getirdik. Eğitim bölgesi ve sınavsız yerel yerleştirme sistemini geliştirdik. Öğrencimiz adresine en yakın okula yerleştirilecek.

5 TERCİH HAKKI: Evlatlarımız 5 tercihte bulunacak. Her mektep türüne göre seçim yapabilecek. Hiçbir öğrencimizi istemediği mektep türüne yerleştirmeyeceğiz. 8’inci sınıfta 1 milyon 200 bin öğrencimiz var. Yeni sistemle tüm veliler, çocuklarını ortaokula yerleştirirken evlatlarının hangi liseye gidebileceğini de bilecek. Ortaokulla idadi arasında bir bağ kuruyoruz. Sınav baskısı kalkacak. Bu, yüzde 90’ın üzerindeki öğrenciler için.

OKUL BAŞARI PUANI ESAS: Diyelim ki bir okula 100 öğrenci talebi var, orada da mektep başarı puanını temel alacağız. Mektep başarı puanı temel alınarak liseye yerleştirme yapılacak.

KÖKLÜ LİSELER SINAVLA ALACAK: Yüzde 92’ye kimse bakmıyor. Herkes art kalan yüzde 8 ne olacak diyor? Ülke genelinde belirlediğimiz farklı illerdeki sınırlı sayıdaki okullarımıza sadece isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin girebileceği bir sınav hazırladık. 600 gibi bir okuldan bahsediyoruz. Fen, sosyal bilimler, proje liseleri bunun içine giriyor. Mayıs gibi bu liselerin ismini ve sayısını açıklayacağız.

ÖRNEK SORULAR: Sınava girmek isteğe bağlı. Velilerimiz ister çocuklarını bu sınava yönlendirir, isterse yönlendirmez. Sınav mecburiyeti ortadan kalktı. Artvin’deki de Hakkâri’deki de isterse Ankara Fen Lisesi’ne girebilecek. Tüm sorular bakanlığımızca, merkezden hazırlanacak. Öğrenciler bulunduğu illerde, kendi okulunda, sınıfında sınava girecek. Haziranda, okullar kapanmadan bir hafta evvel yapacağız bu sınavı. Sonuçları da haziranda duyuru edeceğiz. Çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Temel dersleri içerecek, yekün 60 sorudan oluşacak, 90 dakikalık bir süre var. Örnek sorularımızı yayınlayacağız.

ÖZEL OKULLARA SINAV HAKKI: Özel okullar isterlerse, sınav yapabilirler. Yapacaklar. İsterlerse bizim sonucumuzu da alabilirler.”

TERCİH DIŞI BİR OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ

“EĞİTİM bölgeleri sisteminin nasıl oluşturulduğu ortaya çıktığında vatandaşımızın istenilmeyen mektep türüne yerleştirilme gibi bir kaygısının olmayacağı da anlaşılacak. Velinin tercihi dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz. Eğitim bölgelerini o şekilde oluşturacağız ki, velimizin istediği meslek, Anadolu, imam hatip lisesi de içinde olsun.

FARKLI AKADEMİK DÜZEYLER: Farklı akademik düzeylerde, farklı bilgi ve birikimdeki öğrenciler bir araya gelecek. Akademik çeşitlilik okulun bilgi ve akademik düzeyini yükseltecek. Öğretmenimiz alttakine göre değil, üstekine göre onları hazırlayacak. Temel gayemiz sınavsız liselere geçişi sağlayabilmek. Bunun için tüm liselerimizi fen, sosyal bilimler ve proje okullar ayarına çıkarmamız lazım.

TEOG’LA YERLEŞENLER GEÇİŞ YAPAMAYACAK: Bundan sonraki kayıt alacağımız öğrenciler için taban puanı kalkmıştır. Adrese en yakın okula kaydını yapacağız. TEOG puanıyla girmiş öğrencinin değişiklik yapmasına ruhsat vermeyeceğiz. Danıştay’ın bir kararı var; bir öğrencinin taban puanının üstündeki okula kaydedilemeyeceğiyle ilgili.

ADRES TAŞIMAYA KARŞI ÖNLEM: (Diyelim ki, İstanbul’da çok iyi idadi var, bunun yanına taşınacağım. O vakit bu okula girebilecek miyim?) Okulda kontenjan varsa girersiniz. Ancak herkesin sizin gibi o siteden ev alacak durumu yoktur. Ancak saydığımız 600’e yakın idadi zaten sınavla alacak. İstanbul Lisesi’ne girebilmenin şartı sınavda başarılı olmak. Kazanamazsa adrese dayalı sisteme bağlı olarak kendi evine yakın 5 okulu daha tercih etmesini isteyeceğiz. 1 milyon 200 bin öğrencimizi daha az stresli bir sistemle liseye yerleştireceğiz. (Adres taşıma gibi uygulamalar için) Bunlara karşı bir çözüm bulabilmek mümkün. Kontrol mekanizmaları var.

GÖRÜŞLERE AÇIĞIZ: Herkesin görüşüne açığız. MEB’in internet sitesi, Twitter’ı, mail’i var. [email protected]’ye de yazabilirler.”

ÖZEL OKULLAR SINAV İÇİN KARARINI VERDİ

İstanbul’da sınavla öğrenci saha ve aralarında yabancı hususi liselerin de olduğu 50 mektep Türkiye Özel Okullar Derneği bünyesinde bugün sabah toplantı yaptı. Toplantı sonrasında dernek tarafından yapılan açıklamaya göre, hususi okullar tüm öğrencilerin girebileceği ve haziran ayında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılacak sınavın sonuçlarına göre öğrenci kabul edecek.

Konuyla ilgili Hürriyet’e bilgi veren Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal şunları söyledi:

“Bu y?l bakanlığın yapacağı sınavı kullanacağız. Bakanlık ile önümüzdeki hafta başında görüşeceğiz. Onlardan tasdik alacağız. Kararımızı müsait gördükleri anda bunu okullara duyuracağız. Bu y?l hiçbir mektep ayrı sınav yapmayacak. Bizlerin toplu bir sınavı da olmayacak. Eğer Bakanlıkla teknik olarak aka bir mesele çıkarsa bu durumda kendi sınavımızı yaparız.
Alıntıdır. Hurriyet