PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : ÖSS Sınav Stratejileri


Hulusi
08.Ocak.2019, 22:37
1. Öncelikle, Sınavlara Düzenli Katılın: Unutmayın bu sınavlar temelde sizi ölçmek için değil, çalışma düzeyinizi, derslere ve konulara göre bilgi düzeyinizi ölçmek ve varsa eksiklerinizi görmek için yapılıyor ki, eksikliklerinizi görüp giderebilesiniz. Yine bu sınavlarda sınavın yapısı, kapsamı, süresi, soru tipleri, hangi konudan kaç soru geldiği gibi çok değerli bilgileri uygulayarak öğrenme imkânınız var.

2. Zamanı Son Dakikasına Kadar Kullanın: Sınavı erken terk etmek sınavdan edineceğiniz faydaları edinememek, öğreneceklerinizi öğrenememek anlamına geleceği için süreyi son dakikasına kadar kullanmak önemlidir. Dahası 195 dakika süresince aynı sırada oturup konsantrasyonunuzu yitirmemek bir alışkanlık işi olduğu için, denemelerde bu alışkanlığı edinmelisiniz.

3. Lüzumsuz Yere Sınava Ara Vermeyin, Çıkıp Girmeyin: Lütfen unutmayın: Alışkanlıklarınız huy, huylarınız, kaderiniz olabilir. O halde, lütfen çok çok mecburi olmadıkça sınavdan çıkmayı düşünmeyin bile. Konsantrasyonunuzu 195 dakika süresince ve 195’inci dakikaya kadar korumayı öğrenin.

4. Turlama Tekniğini Kullanın: Yani ilk turda yapabildiklerinizi yapıp, zorlandığınız soruları geçin. İkinci turda boş bıraktıklarınıza bakın. Böylece bakmadığınız/görmediğiniz hiçbir soru kalmaz; sınavdan sonra ‘Aslında daha yapabileceğim sorular varmış!’ demezsiniz.

5. Soruya Takılmayın, Soruyla İnatlaşmayın: Unutmayın; ÖSS’de katsayılar sorudan soruya değişmiyor, yani aynı test içerisinde yer saha tüm soruların katsayıları aynıdır. Dolayısıyla o inatlaştığınız sorunun getirisi diğerlerinden çok olmayacak; üstelik o bir soruyu çözmek için harcadığınız zamanda 5, 10 soru çözebileceğinizi düşünürseniz sorularla inatlaşmanın, bir soruya takılıp kalmanın ne radde akıl dışı bir iş olduğunu göreceksinizdir.

6. Boş Bıraktığın Soruları Farklı İşaretleyin: İkinci turda hangi sorulara yine bakacağınızı kolayca görebilirsiniz.

7. Yanınızdakiyle İlgilenmeyin: Onun size bir yararı olmayacağı gibi, onun daha ilerde olduğunu zannederek moralinizi bozulmasına da yol açabilir.

8. İç Sesiniz Ne Diyor? Sınav anında içinizden bir ses kimi moral bozucu şeyler söyleyebilir. Aklınızdan olumsuz, moral bozucu fikirler geçebilir. Bunu ayr?m ettiğiniz anda (dikkat hatalarının önüne geçebilmek için) otuz saniyelik bir ara verin ve kendinizi/moralinizi toplayıp devam edin.